A Nestlé is érintett a lóhús-botrányban

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a svájci Nestlé is belekeveredett a január közepén kipattanó lóhús-botrányba. A cég válaszul bevonta az érintett termékeket, ami azonban nem okozott nagy riadalmat a piacon. A befektetők higgadtan fogadták, hogy a társaság is érintett a botrányban, összességében ugyanis nem okoz jelentős bevételkiesést a termékek értékesítésének felfüggesztése.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé is belekeveredett a lóhús-botrányba. A vizsgálat szerint a svájci társaság egyes termékeiben a lóhús mértéke meghaladja az 1 százalékos értéket, amit a brit élelmiszerhivatal határnak megszabott. Élelmiszerbiztonsági problémák nem merültek fel, a gond inkább az, hogy a téves címkézés félrevezeti a vásárlókat.

A Nestlé válaszul kivonta a forgalomból az érintett termékeket és felfüggesztette a további szállításokat. Nem a svájci cég az egyetlen áldozata a lóhús-botránynak, ami még január közepén robbant ki Írországban. Az botrány lényege, hogy több uniós országban marhahúsként címkézett termékben találtak lóhúst, amire több kiskereskedelmi lánc, közöttük a Tesco is bevonta marhahús tartalmú termékeit.

Forrás: [origo]

A legnagyobb élelmiszeripari cégként igen szerteágazóak a Nestlé bevételi forrásai, ezért a marhahús tartalmú termékek visszahívása nem okozhat vállalti szinten jelentős bevételkiesést. A félkész termékek ugyan a tavalyi értékesítés 15 százalékát adták, de termékskála igen széles, így az egyes termékek kiesése nem okozhat nagyobb gondot. Hasonlóképp vélekednek a befektetők is, a vállalat részvénye ugyanis nem mutat jelentős elmozdulást, jelenleg 0,2 százalékos pluszban található.

A cég egyébként nemrégiben tette közzé 2012-es számai, amivel azonban nem sikerült elkápráztatnia a befektetőket, ugyanis az elmúlt 3 év leglassab organikus árbevétel növekedését produkálta. Ennek következtében árfolyama visszaesett a történelmi csúcs közeléből.

A Nestlé árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről