Komoly baj van a spanyoloknál

Vágólapra másolva!
Korrupciós botrányba keveredett Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, ami után az ellenzék vezetője lemondásra szólította fel a kormányfőt. Rajoy a vádak szerint évek óta több ezer eurót vesz fel pártjától illegálisan. A botrány kifejezetten rosszul jön a recesszióval és rekordmagas munkanélküliséggel küzdő országnak, és Rajoy bukása a megkezdett reformfolyamatokat is veszélyeztetheti, ami tovább mélyítheti a válságot.
Vágólapra másolva!

A spanyol El Pais napilap korrupcióval vádolt meg több kormánypárti politikust, és Mariano Rajoy-t, ami után az ellenzék vezetője már lemondásra szólította fel a spanyol miniszterelnököt. A vádak szerint Rajoy -több társával együtt- 1997 óta havi 25 ezer eurót vett fel készpénzben a pártjának pénztárából, amit gondosan elrejtett az adóhatóságok elől. Korrupció ellenes ügyvédek ki fogják hallgatni a párt pénztárnokát, Luis Barcenas-t is az üggyel kapcsolatban, aki az újság szerint nagyban közreműködött a kifizetésekben.

Rajoy tagadta a vádakat, és megígérte, hogy ki fogja vezetni Spanyolországot a mostani válságban a megkezdett reformok segítségével. Ez viszont igencsak nehéz lesz, ha a botrány megtépázza a miniszterelnök népszerűségét - vélik a JP Morgan szakemberei. Ha ugyanis a közvélemény ellene fordul, nehéz lesz ellenszélben kormányoznia és a fiskális konszolidációt megvalósítania. A botrány kifejezetten rosszul jön a kormánynak, Spanyolország ugyanis rekordmagas munkanélküliséggel és recesszióval küzd.

Angela Merkel mindenesetre a hét eleji találkozójuk után közölte, teljes mértékben kiáll Rajoy és a reformintézkedései mellett, és hisz a vezető ártatlanságában. Szakértők szerint a botrány ellenére nem valószínű, hogy Rajoy megbukna. Ez a veszély csak akkor fenyegethet, ha a gazdasági mutatók romlanának, és a reformok nem kecsegtetnének javulással.

A spanyol tízéves kötvényhozamok az ügy hétfői komolyabb elterjedése után nagyobb emelkedésen mentek keresztül, és egészen 5,5 százalékig szaladtak a januári 5 százalék alatti értékekről. Az IBEX részvényindexet is megütötték (melynek értéke a grafikon bal tengelyén található), mely 3,5 százalékot zuhant hétfőn.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!