Különös, mégis átlagos negyedév a Masterplastnál

Vágólapra másolva!
Ma reggeli gyorsjelentésében enyhén növekvő árbevételről, de a tavalyi negyedik negyedévhez képest magasabb nettó veszteségről számolt be a Masterplast. Egyszeri tételek befolyásolták a negyedéves számokat, amelyektől eltekintve a várható teljesítményt hozta a társaság. 
Vágólapra másolva!

Tőzsdenyitás előtt tette közzé negyedik negyedéves jelentését a Masterplast. A társaság árbevétele 3,4 százalékkal növekedett éves alapon, elsősorban a nagyon erős októberi hónapnak köszönhetően, míg az eredménye néhány egyszeri tétel miatt elmaradt a tavalyi 600 ezer eurós veszteségtől is. A Masterplastnál az év első és utolsó negyedévei szezonálisan a leggyengébbek, mivel a téli időszakban van a legnagyobb pangás az építőiparban. Ennek fényében ezekben a negyedévekben nulla közeli, de inkább negatív eredményre lehet számítani a társaságtól.

Forrás: [origo]

Idén nagyon erős lett az október

Az idei évben a hagyományoktól eltérően az október lett a társaság legerősebb hónapja. Ez annak köszönhető, hogy a szeptemberi értékesítési promóciók hatása a következő hónapban jelentkezett. A 18.8 millió eurós árbevétel 3,4 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedéves értéknél. Ennek köszönhetően a társaság 12 havi gördülő eredménye újra növekedni tudott az előző negyedévben tapasztalható visszaesést követően.

Forrás: [origo]

A legnagyobb piacokon nem tudott stagnálás és csökkenés látható (magyar, román, szerb és horvát piacok), azonban az utóbbi negyedévek dinamikus növekedése folytatódott az ukrán, a lengyel és az export piacokon is.

Romániában az előző negyedévben történt tűzesetet követően helyreállt a társaság működése, bár ehhez vezéráldozatra volt szükség. Az árrések csökkentésével a forgalom normalizálódott, azonban a társaság nyereségessége emiatt valamelyest visszaesett. A marzsok csökkenése volt jellemző a Magyarországon és Horvátországban is.

Egyszeri tételek torzító hatása

A negyedik negyedéves számok alakulását befolyásolta néhány egyszeri tétel, amelyeket kiszűrve összességében a vártnak megfelelő teljesítményt ért el a Masterplast a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 91 ezer eurós nyereséget mutat, ami jelentősen, mint az egy évvel ezelőtti eredmény.

A javuláshoz a romániai tűzesettel kapcsolatos értékvesztések egy részének visszaírása játszott szerepet. Az előző negyedévben nagyjából 1,5 millió eurós értékvesztést számolt el a Masterplast, azonban a pontos kárfelmérés alapján a veszteség ennél alacsonyabb volt, ezért most 186 ezer euró eredménynövelő tételt számolt el a társaság.

A 12 havi gördülő EBITDA az utóbbi negyedévekben jelentősen visszaesett. A csökkenés nagy részére a tűzeset miatti károkkal kapcsolatos elhatárolások adnak magyarázatot. Ezt a tételt a Masterplast majd akkor fogja visszaírni, amikor a biztosító megtéríti a kárt és befolyik az összeg a társasághoz.

Forrás: [origo]

Azonban ettől a ténytől eltekintve még mindig az látszik, hogy csökken a társaság működésének eredményessége. Ezt felismerve racionalizálási intézkedéseket jelentett be a társaság az előző negyedévben, melynek hatásai várhatóan 2013-tól fognak jelentkezni.

A tűzesettel kapcsolatos egyszeri pozitív tételen kívül a pénzügyi soron az árfolyam különbözetek hatása negatívan befolyásolta a Masterplast negyedéves eredményét. A devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt 171 ezer eurós veszteséget mutatott ki a társaság. Ez szintén egy olyan tétel, ami nem jár pénzmozgással, ezért a társaság valós teljesítménye szempontjából kevésbé releváns.

A két egyszeri tétel hatását kiszűrve az eredmény hangyányival jobb lesz ugyan, bár még mindig elmarad a 2011. évi számoktól. Ez azzal magyarázható, hogy a fő piacokon csökkent a társaság profitabilitása.

Masterpalst

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről