További kényszerlikvidálás a PannErgy tulajdonosánál

Vágólapra másolva!
A Lazarus Zrt befektetési hitellel érintett, óvadékkal terhelt PannErgy részvényeiből hétfőn másodjára is kényszerértékesítettek, az Erste Befektetési Zrt kényszerlikvidálási joga alapján.
Vágólapra másolva!

A PannErgy Nyrt rendkívüli tájákoztatás keretében közölte, hogy az Erste Befektetési Zrt lényszerlikvidálási jogának gyakorlása alapján a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. 8.000 db PannErgy Nyrt. törzsrészvénye 2013. február 18-án 334,86 Ft/ db értéken értékesítésre került. A Lazarus Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatott, hogy az érintett szolgáltató oldalán is sor kerülhet a kielégítési jog további gyakorlására a Lazarus Zrt. által fedezetül biztosított és tulajdonában álló részvény mennyiség tekintetében.

A Lazarus Vagyonkezelő Zrt. ezek után 2.013.500 db törzsrészvénnyel és - 615.000 db részvénynek megfelelő - 246 kontraktus PPL1309 vételi pozícióval bír, amely alapján 12,48% feltételes tulajdoni és 14,36% feltételes szavazati joggal rendelkezik a PannErgy Nyrt-ben.

Előre szóltak

Hétfőn hasonló lépésre került sor, amikor bejelentették, hogy február 15-én további, 5 ezer farab PannErgy törzsrészvény került értékesítésre. Ezen túl a tájékoztatás során közölték, hogy további likvidálásokra lehet számítani, főként, ha az árfolyam egyéb tényezők miatt folytatja csökkenését, így tehát a Lazarus pozíciói további nyomás alatt állnak.

Így tehát nem ez az első eset, hogy a Lazarus pozíciói kényszerlikvidálásra kerültek, de korábban a PannErgy részvényekre vonatkozó határidős pozíciókat zárta a cég befektetési szolgáltatója. A tegnapi hír tehát új motívumot tartalmaz, a fenti részvénycsomag ugyanis úgy tűnik, hogy az Ersténél felvett hitel fedezeteként szolgált. Az árfolyam esésével a fedezet értéke csökkent, és feltehetően elérte vagy megközelítette a kritikus pontot, ahol a bank már veszteséget szenvedne el, hacsak a hitelfelvevő nem egészíti ki a fedezetet. A bejelentés alapján ez elmaradt, így a szolgáltató kényszerértékesítette a fedezet egy részét.

A papírok tegnap pénteki záróértékükön fejezték be a kereskedést, és a 330 forintos árfolyamon várják a mai nyitást.

PannErgy árfolyma

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről