A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos terhet cipelnek a haszongépjárművek

Vágólapra másolva!
10,6 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett haszongépjárművek száma az Európai Unióban éves szinten januárban - áll az Európai Autógyártók Szervezetének (ACEA) a legfrissebb jelentésében. A 2012-ben általános jelenségként megfigyelt negatív trend ennek ellenére valamelyest mérséklődni látszik, figyelembe véve hogy decemberben még 23,4 százalékos volt a zuhanás.
Vágólapra másolva!

Továbbra is folytatódik a haszongépjárművek értékesítésének csökkenő tendenciája az Európai Unióban derült ki az Európai Autógyártók Szervezete (ACEA) által közzé tett jelentésből. Januárban összesen 126 110 haszongépjárművet helyeztek forgalomba, ami 10,6 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti 141 146 autó.

Az összes haszongépjármű forgalomba helyezését vizsgálva rendkívül kedvezőtlen trendet tapasztalhatunk az elmúlt évben. A januári 10,6 százalékos visszaesés ennek ellenére kedvező adatnak tekinthető, hiszen például decemberben közel 25 százalékos zsugorodás volt tapasztalható a piacon. Bár a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy 2012 januárjában 2011 azonos időszakához viszonyítva pedig csak 4,7 százalékos volt a zsugorodás mértéke.

Forrás: [origo]

Régiós szinten az Egyesült Királyság volt a legjobban teljesítő 5,4 százalékos növekedéssel, míg a legrosszabb eredménnyel Olaszország "büszkélkedhet" a legnagyobb országok közül, itt 23,4 százalékos volt a forgalom visszaesése.

Az ACEA 4 fő csoportba sorolja be a haszongépjárműveket: 3,5 tonna alattiakra, 3,5 tonna felettiekre, 16 tonnát meghaladó súlyúakra, valamint 3,5 tonnánál nagyobb súlyú buszokra.

A 3,5 tonnánál könnyebb járművekből 103 129 darabot értékesítettek januárban, ami 9,67 százalékkal alacsonyabb szám, mint 1 évvel ezelőtt ilyenkor.

Forrás: [origo]

Ha a 3,5 tonna feletti haszongépjárműveket nézzük, akkor 20 306 forgalomba helyezést láthatunk, itt a visszaesés mértéke 17,18 százalék. Érdekes módon az összeladásokban jól teljesítő Egyesült Királyságban csúnya zsugorodás látható ebben a szegmensben.

Forrás: [origo]

Ha a 16 tonna feletti haszongépjárművek (kamionok) értékesítési adatit vizsgáljuk, akkor a legnagyobb visszaesést láthatjuk a szóban forgó kategóriáknál, Európa szerte 18,45 százalékos csökkenést tapasztalhatunk.

Forrás: [origo]

Pozitív eredménnyel büszkélkedhetnek azonban a 3,5 tonna összsúly felett forgalomba helyezett buszok, ahol 2 675 darabról szól a hivatalos statisztika, ez 9,8 százalékos növekedést jelent tavaly januárhoz képest, bár a piac teljes változásához csak kis mértékben tudott hozzájárulni az alacsony szám miatt.

Forrás: [origo]

Az ACEA egyébként nem rég tette közzé a személygépjárművek értékesítéséről szóló januári adatokat, ami hasonlóan gyászos képet festett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!