Tényleg mindent tudnak a tőzsdeguruk?

Vágólapra másolva!
Csúnya vége lesz ennek! - károgják már évek óta sokan a legnevesebb befektetési szakemberek, tőzsdeguruk és professzorok közül, közben viszont rekord magasságokban vagy azok környékén mozognak a világ részvényindexei. Egyelőre tehát a pesszimista guruk jóslatai köszönőviszonyban sem voltak a valósággal, a szakértők tévedései pedig rávilágítanak arra, hogy még a neves professzorok és milliárdos befektetők sem tudják mindig pontosan az árfolyamok alakulását előrejelezni.
Vágólapra másolva!

Egyes szakértők szerint a nagy rali után egyre inkább valószínű egy közelgő korrekció, mely egyelőre még nem érkezett meg. A nagy befektetési guruktól folyamatosan olyan nyilatkozatokat lehet hallani, hogy a jelenlegi csúcsokról igen fájdalmas mélyrepülés fog bekövetkezni. Soha nem látott magasságokban, vagy azok környékén mozognak az amerikai részvényindexek, melyek közül a Dow Jones napról napra új történelmi csúcsot üt, és az S&P 500 is már csak néhány pontra van mindenkori legmagasabb értékétől.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Többek között Marc Faber, a híres befektetési szakember az elmúlt hetekben többször is a tőzsdei menetelés kifulladásával riogatott, és egy minimum 20 százalékos korrekció lehetőségéről beszélt. A folyamatosan a "vészmadár" szerepben tetszelgő Faber, aki sokszor ragadja meg az alkalmat, hogy a részvénypiacok összeomlásának valószínűségével riogasson 2012 augusztusában szintén pesszimizmusának adott hangot mikor elmondta, hogy a visszaesést néhány héten belül bekövetkezhet. Akkor úgy vélte, hogy az S&P 500 még kissé feljebb tud araszolni az 1450 pontos szintig, ahonnan egy 20 százalékos korrekció is elképzelhető.

A vészjósló prognózisairól ismert neves közgazdász, Nouriel Roubini néhány nappal ezelőtt szintén a piacok összeomlására figyelmeztetett. Szerinte a globális részvénypiaci rali nem tükrözi a világgazdaságot fenyegető fő kockázatokat, melyek elsősorban az európai hitelválságból és az amerikai költségvetési kiadások drasztikus visszafogásából fakadnak.

Rajtuk kívül a neves hírlevélíró, Dennis Gartman a Businessinsidernek úgy nyilatkozott, hogy lezárta vételi pozíciót, és már csak a partvonalról nézi a szerinte nem sokáig tartó részvénypiaci szárnyalást.

Az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokból rengeteget hallhattunk az utóbbi hetekben és években, azonban az elmúlt időszak példái jól mutatják, hogy a guruk sem tévedhetetlenek, sőt! A Businessinsider összeszedte, hogy egyes befektetési szakemberek miként nyilatkoztak a részvénypiacok 2008-as nagy összeomlása után az elmúlt években, és kiderült, hogy az előrejelzéseik sokszor túlságosan pesszimistának bizonyultak.

Mit gondoltak a guruk néhány éve?

John Mauldin 2009 márciusában úgy vélte, hogy a válságnak még korántsem lesz vége, ezért óva intett a részvényvásárlásoktól. Akkor úgy gondolta, hogy a gazdaság gyengesége továbbra is negatív hatással lesz a vállalatok eredményeire, ami lefelé nyomhatja az árfolyamukat. Mauldin tehát a bear piac folytatására számított négy éve.

Roubini szintén 2009 márciusában vont párhuzamot a 2001 november és 2003 első negyedéve közötti időszak és a 2008-as válság között. Több mint tíz évvel ezelőtt a gazdasági növekedés stabilnak volt mondható, mégis zuhanás volt látható a piacokon, mely csak 2003 tavaszán fordult meg. Roubini a 2000-es évek eleji, közel 18 hónapig tartó mélyrepüléshez hasonló esésekre számított 2009 márciusában is, ezért úgy gondolta, hogy a 2008 őszén kezdődő összeomlás még legalább 2010 elejéig eltart.

Doug Kass hedge fund menedzser 2009 augusztusi elgondolása szerint a tőzsdéken az akkori emelkedés nem bizonyul tartósnak, a részvényindexek elérték lokális csúcsaikat, és újra vissza fognak zuhanni a válság körüli szintekre 2010-ben. Kass a kötvényhozamok emelkedésére, és a magas költségvetési hiány miatt növekvő adókulcsokra, és gyengülő dollárra számított.

Robert Prechter részvénypiaci elemző hasonlóan vélekedett, 2009 októberében nagyon túlértékeltnek tartotta a részvényeket, emiatt a szeptemberi csúcsuk elérése után egy hosszú távú "medve piacra" számított. Az S&P 500 esetében azt prognosztizálta, hogy beesik 676 pontos éves mélypontja alá, ami az akkori szintekről 34 százalékos zuhanásnak felelt volna meg. 2010 júliusában az S&P 1000 pontos értékei mellett még mindig kitartott véleménye mellett, és szerinte a tapasztalt kereskedőknek shortolniuk kellene a benchmarkot. A szakértő azzal riogatott, hogy a kialakuló "medve piac" a következő 300 év leghosszabbja lesz.

A világhírű közgazdász, Joseph Stiglitz 2009 októberében szintén úgy vélte, hogy számos kockázat rejlik a piacokon, melyek rendkívül módon túlértékeltek, ami az árfolyamok meredek eséséhez fog vezetni.

A Morgan Stanley szakértője, Adam Parker 2011 januárjában jelentősen csökkentette az S&P 500-ra vonatkozó célárát, és az akkori 1300 körüli szintekről egy bő 10 százalékos visszaesést várt 2011-re. Pesszimizmusát azzal indokolta, hogy a világgazdasági növekedés lassul az összes főbb régióban, a vállalati eredmények gyengék és a következő hónapokban azok is maradnak.

Forrás: [origo]

Gary Shilling elismert elemző szintén 2009 októberében nyilatkozott úgy, hogy hosszútávú mélyrepülés fog kezdődni a részvénypiacokon, és az S&P 500 esetében a 666 vagy az alatti szinteket sem tartotta elképzelhetetlennek.

David Rosenberg befektetési stratéga a piacok túlvettségére hívta fel a figyelmet 2010 szeptemberében, és szerinte egy fej-váll alakzat jobb válla kezdett kialakulni az S&P 500 grafikonján, ami az emelkedő trend megfordítását jelenti. Ezen kívül számos indikátor negatív jelzést küldött a befektetőknek.

Forrás: [origo]

Az egyik legelismertebb szakembernek számító Soros György olyan véleményt fogalmazott meg 2010 júniusában, hogy számos ország kénytelen csökkenteni hatalmas méretű költségvetési hiányát, ami a megszorításokon keresztül a pénz és tőkepiacokra is negatív hatást fejthet ki, mélybe küldve az árfolyamokat.

Bill Gross, a PIMCO alapkezelő alapítója szerint a 2009-ben látott, a Fed első eszközvásárlási programja által fűtött fél éves rali kifulladni látszik, melyből kiszállást javasolt a befektetőknek. A PIMCO másik vezére, Mohamed El Erian hasonlóan vélekedett, mikor az akkori részvénypiaci meneteléseket fenntarthatatlannak nevezte 2009 decemberében. A szakember 10 százalékos visszaesésre számított, és az S&P 500 index esetében 1000 pont alatti értéket várt.

A Nomura elemzője, Bob Janjuah ennél is merészebb jóslatokba bocsátkozott, a szakértő 800-900 pontos S&P 500 értéket várt 2011 októberében (1100 pontnál), de 700 pontot is elképzelhetőnek tartott.

Forrás: [origo]

Ezekből a példákból jól látható, hogy a híres és méltán elismert befektetési szakemberek sem tévedhetetlenek, ezért mindenképpen érdemes fenntartásokkal kezelni megszólalásaikat.

Természetesen ezzel az írással nem akarjuk kétségbe vonni az általuk elért eredményeket és megkérdőjelezni tudásukat, csupán arra szerettünk volna rávilágítani, hogy az árfolyamok alakulását még híres professzorok és milliárdos befektetők sem tudják mindig pontosan előre jelezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről