A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az egész magyar gazdaság recesszióban

Vágólapra másolva!
Minden fő gazdasági ág termelése visszaesett tavaly az utolsó negyedévben, a magyar gazdaság az EU-ban az egyik legnagyobb esését szenvedte el.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság tavaly 1,7 százalékkal zsugorodott, az utolsó negyedévben teljesített a legrosszabbul, akkor 2,7 százalékos visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek a számok megegyeznek a három hete közölt előzetes adatokkal, a mai számokból azonban teljes képet kaphatunk arról, hogy az egyes gazdasági ágakat mennyire érintette a recesszió.

A mezőgazdaság, az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor is gödörbe került, a szolgáltatási szektoron belül csak egyetlen alágazat, az információs és kommunikáció szegmens tudott némi teljesítménynövekményt felmutatni a tavalyi utolsó negyedévben.

A beruházásoknál folytatódott a zuhanás, az emberek továbbra is egyre kevesebbet fogyasztanak, már az exportszektor sem tudott lendületet adni, egyedül az állami vásárlások nőttek a tavalyi utolsó negyedévben.

Négy egymást követő negyedévben mért csökkenést az egész magyar gazdaság teljesítményében a KSH, ennél hosszabb ideig csak a 2008 őszén kitört pénzpiaci világválságban volt recesszió Magyarországon. Nem kizárt azonban, hogy ezt a kétes értékű rekordot sikerül most megdönteni, a kilátások ugyanis nem rózsásak, az európai gazdaság nehezen kap erőre, a lakossági fogyasztás nem indult be, a vállalatok továbbra is tartózkodnak befektetni.

Európában az egyik leggyengébb teljesítményt a magyar gazdaság mutatja fel. A 27 tagú EU-ban átlagosan 0,6 százalékos volt a visszaesés az utolsó negyedévben, az eurózónában 0,9 százalékkal csökkent a GDP. A kormány az európai válságra és az aszályra fogja a kiábrándító magyar adatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!