Kim Dzsong Unnak dugipénze van Kínában

Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető több millió dolláros számláira bukkant rá kínai bankokban az amerikai és a dél-koreai hírszerzés - közölte hétfőn egy szöuli lap.
Vágólapra másolva!

A Csoszon Ilbo szerint Washington és Szöul az ezzel kapcsolatos adatokat átadta a kínai hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy zárolják a számlákat az ENSZ Biztonsági Tanács minapi határozatával összhangban. A lap úgy tudja, hogy Pekingben nem fogadták lelkesedéssel a bizonyítékokat.

Az újság azt írta, hogy az amerikai és a dél-koreai titkosszolgálatok több évet töltöttek a számlák felderítésével és vizsgálatával, amelyeket Kim Dzsong Un kitalált vagy más személyek nevén vezetett. Mára azonban bizonyítékokat szereztek arról, hogy ezek a bankszámlák az ő tulajdonát képezik. Hivatalos forrásból ezeket az információkat egyelőre nem erősítették meg.

Az ENSZ BT a múlt csütörtökön újabb szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, válaszul a február 12-i atomrobbantásra. Az új intézkedések értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalmat kell életbe léptetniük az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatos alapokkal és vagyontárgyakkal kapcsolatban, és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön. Meg kell akadályozniuk az Észak-Koreába irányuló vagy onnan kiinduló nagyobb készpénzszállítmányokat is, amelyek gyakran a pénzügyi szankciók megkerülését szolgálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!