A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Gyengébb eurót várnak Európa vezető vállalatai

Vágólapra másolva!
Továbbra is az euró mélyrepülésére számítanak a nagyobb európai vállalatok, mivel szerintük az öreg kontinens gazdasága még ebben az évben is recessziótól fog szenvedni, ami a közös fizetőeszköz gyengüléséhez vezet. Olyan nagy vállalatok, mint a kozmetikumokban jártas L'Oreal, a gyógyszeripari Bayer, vagy az Airbus repülőgépeiről híres EADS 1,25-1,31-es szint közötti euró/dollár árfolyammal számol.
Vágólapra másolva!

A L'Oreal vezére, Christian Mulliez továbbra is az eurózóna elhúzódó válságára, és az euró gyengülésére számít. Mulliez még egy februári konferencián elmondta, a közös fizetőeszköz gyengülése segíteni fog a versenyképességük javításán az exportbevételek emelkedése révén. Ezért a kozmetikai cégnél a legtöbb európai vállalathoz hasonlóan határidős ügyletekkel fedezik a számukra kedvezőtlen árfolyammozgásokat.

Számos társaságnál szintén az euró értékvesztésére számítanak, és 1,25-1,31 közötti euróval számolnak. Ezek a szintek realitássá is válhatnak, ha folytatódik a közös fizetőeszköz hetek óta tartó mélyrepülése. Az euró 15 hónapos csúcsára mászott februárban a dollárral szemben, és az 1,371-es szint fölött is megfordult. Onnan viszont már jelentős mértékben lejjebb ereszkedett, és jelenleg az 1,3-as szint környékén tanyázik.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Korábban a rendkívül erős euró miatt panaszkodtak az európai vállalatok vezetői, sokan túlértékeltnek vélik a közös devizát, ami miatt versenyhátrányba kerülnek az exportra termelő társaságok a világpiacon. Például a Siemensnél is arra panaszkodtak, hogy a gyenge jen miatt a japán versenytársaik, a Mitsubishi és a Toshiba óriási profitokat aratnak le exportjaik során, és alá tudnak ígérni a Siemens ajánlatainak.

Az Airbus repülőgépek gyártója, az EADS csak a tavalyi évben 30 milliárd dollár értékben nyitott határidős pozíciókat a devizamozgások kedvezőtlen hatásainak kivédésére. Az általuk gyártott gépekért dollárban fizetnek a megrendelők, míg a költségeik euróban keletkeznek. Kalkulációik szerint a dollár 10 centes értékvesztése 1 milliárd euróval emeli az adózás előtti veszteségeiket.

Az Airbuson kívül a Heineken is devizakitettségének 81 százalékát már lefedezte erre az évre, 1,31 dolláros euróárfolyam mellett. A Bayer német gyógyszergyártónál pedig nemrégiben közölték, hogy az euró 1 százalékos elmozdulása valamelyik irányba 270 millió euróval növeli vagy csökkenti árbevételüket.

Egyes vélemények szerint a gyengülő euró segíthetne Európa gazdaságának fellendítésében. A régió ugyanis régóta recessziótól szenved, a GDP-adat mai, második olvasata szerint 0,6 százalékos volt a gazdaság zsugorodása a negyedik negyedévben negyedéves alapon, miközben a harmadik negyedévben is hasonló mértékű volt a visszaesés. Erre az évre 0,1 százalékos csökkenésről szól a Bloomberg konszenzusa. Az exportbevételek emelkedése javítana a vállalatok eredményein, ami kiránthatná a gazdaságot is a gödörből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!