A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Újévkor beborult az ég Kínában

Vágólapra másolva!
Februárban 50,1 pontra esett vissza a kínai beszerzési menedzser index (PMI) a januári 50,4 pontos szintről. A várakozásoktól elmaradó adat arról árulkodik, hogy nem lesz olyan zökkenőmentes a kínai gazdasági fellendülés, mint amit az elmúlt hónapok alapján sokan remélni mertek. 
Vágólapra másolva!

A pénteken közzétett kínai beszerzési menedzser index a januári 50,4 pontos szintről 50,1 pontra esett vissza (az elemzők 50,2 pontos értékre számítottak). A szezonálisan kiigazított 50,1 százalékos érték még mindig a gazdaság folytatódó felíveléséről tanúskodik, mivel a növekedés és visszaesés határvonalának számító 50 pontos érték felett van.

Forrás: [origo]

Mind a belső, mind az export megrendelések visszaesést mutattak februárban, de néhányan ezt a kínai újévi munkaszünet hatásának tulajdonítják (bár ez a kijelentés némileg meglepő, mivel szezonális hatásoktól tisztított adatokról van szó). A belpiaci megrendelések indexe az előző havi 51,6 pontos értékről 50,1 pontra esett vissza, míg az export megrendelések mutatója 48,5 pontról 47,3 pontra szűkült.

Forrás: [origo]

Az ING ázsiai szakértője, Tim Condon szerint mind a januári, mind a februári adatok torzítottak, de összességében az ING azzal számol, hogy a valós ipari termelés nagyjából 10 százalékos növekedést ért el éves alapon. Az idei évre Condon további 9 százalékos bővülést prognosztizál, ami enyhén optimista jóslatnak tűnik a Reuters által össszegyűjtött elemző konszenzus véleményhez képest (8,1 százalékos bővülés).

A negyedik negyedév erős volt

A tavalyi évben 1999 óta nem látott alacsony szinten tudott növekedni a kínai gazdaság, azonban a negyedik negyedévben már a visszapattanás jelei voltak tapasztalhatóak. Míg a következő év első felében folytatódhat ez a pozitív trend, 2013 második felét illetően nagy a bizonytalanság.

Hamarosan gondban lehet Kína

A kínai gazdaság hamarosan újabb lassulással nézhet szembe egy nemrég megjelent tanulmány szerint. A szerzők szerint az egy főre jutó kínai GDP néhány éven belül olyan szintre emelkedhet, ahol egy néhány százalékpontos lassulásra lehet számítani. A jelek szerint az előttünk álló néhány negyedévben még folytatódhat a negyedik negyedévben látható felpattanás, azonban a kormányzati beruházások hatásának kifutásával szükség lesz majd egyéb katalizátorokra, hogy a lendület ne törjön meg.

Shanghai Composite Index

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!