Vágólapra másolva!
Nagy hajrát indítva növelni tudta előnyét a magyar részvényindex, mely a Mol és az OTP emelkedésének köszönhetően kiemelkedett ma az európai tőzsdék közül. Európában a délutáni óvatosabb hangulatjavulás után újra visszacsúsztak a főbb tőzsdemutatók, melyek folytatták tegnap megkezdett lejtmenetüket annak ellenére, hogy Amerikában kellemes hangulat uralkodik. A tengerentúli mutatók nagyobb emelkedésre képesek, amiben az inkább pozitív makroadatok is a segítségükre vannak.
Vágólapra másolva!

Mol és az OTP repítette a BUX-ot

Az európai börzéken tapasztalható rosszabb hangulat ellenére növelni előnyét a magyar részvényindex, mely végül 0,8 százalékos pluszban állapodott meg, kissé korrigálva tegnapi mélyrepülését. A BUX így régiós társai előtt végzett a mai versenyben, viszont könnyebb dolga volt egy versenytárs kiesésével, mivel a lengyel piacon ma nem volt kereskedés.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Mol és az OTP párosa repítette, mindkét papír tegnapi mélyrepülését korrigálta. Az olajpapír 1,6 százalékot, az OTP pedig 1,8 százalékot erősödött. A többi blue-chip közül az Egis tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, a Richter 0,2 százalékot, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A forint visszakanyarodott a napközbeni kisebb gyengülése után, és az euróval szembeni jegyzése újra bő kéthavi csúcsára került. Az árfolyam késő délután 294 körül mozog, míg a dollárral szembeni jegyzés 224,2-nél, a svájci franké nem sokkal 242 alatt található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Meggondolta magát Európa

Délután mérsékelni tudták mínuszaikat a vezető európai részvényindexek a vártnál gyengébb német ZEW gazdasági hangulatindex ellenére. A főbb mutatók tegnapi záróértékeik közelébe tornázták vissza magukat, azonban a kereskedés vége felé újra lefelé kezdtek szánkázni a lejtőn.

A spanyol IBEX-et a sikeres spanyol kötvényaukció sem tudja kirángatni a negatív tartományból. A 6 és 12 hónapos rövid lejáratú államkötvények értékesítése során nem volt gond a kereslettel, melyeken csökkenő hozamok mellett adott túl az állam.

Forrás: [origo]

A Danone papírjai 2,8 százalékot erősödnek, miután a cég igencsak meglepte a piacot gyorsjelentésével. A vállalat árbevétele 5,6 százalékkal bővült a várt 4,2 százalék helyett az első negyedévben éves alapon.

A Rio Tinto viszont korrigálni kezdte a tegnapi gyenge kínai GDP adat után összeszedett esését, és 0,4 százalékot erősödtek a részvényei Londonban. Ebben segítségére lehet, hogy 48,3 millió tonna vasércet hozott felszínre az első negyedév során a társaság, ami némileg túlszárnyalja a 47,7 millió tonnára vonatkozó szakértői prognózisokat.

Ötéves csúcson az újlakásépítések Amerikában

Jó hangulat uralkodik az amerikai tőzsdéken, ahol a részvényindexek korrigálni kezdték tegnapi, öt hónapja nem látott mértékű napon belüli zuhanásukat. A mutatók erősödését az enyhén pozitív makroadatok is segíthetik, ugyanis márciusban a kezdődő lakásépítések száma 7 százalékkal, 1,036 millióval növekedtek februárhoz képest, miközben csak 930 ezres bővülésre számítottak előzetesen. A márciusi adat 2008 óta a legmagasabb értéknek számít.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont "csupán" 902 ezerrel bővült a várt 942 ezer helyett a harmadik hónapban.

Az amerikai ipari termelés viszont kellemes meglepetést okozott, mivel a kibocsátás 0,4 százalékkal nőtt havi alapon a várt 0,2 százalék helyett.

Márciusban viszont a fogyasztói árindex 0,2 százalékot csökkent havi alapon, holott előzetesen stagnálásra számítottak az elemzők. Éves szinten az energia- és élelmiszerárakkal tisztított adat 1,9 százalékos növekedést mutatott a várt 2 százalék helyett.

Ezek következtében az S&P 500 index és a Dow Jones 0,7 százalékkal, a Nasdaq pedig 1 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödni tudnak, viszont a pénzügyi szektort a Goldman Sachs 1,6 százalékos esése gyengíti. Amerika legnagyobb befektetési bankjának részvényei annak ellenére zuhannak, hogy a vállalat kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével. A cég bevétel és profit soron felülteljesítette a várakozásokat.

Forrás: [origo]

A Coca-Cola részvények ezzel ellentétesen 5 százalékot drágultak a remek eredmények után. Az italgyártó árbevétele és nyeresége szintén magasabb lett a vártnál, leginkább a közép és dél-amerikai régió segítségének köszönhetően.

Az amerikai részvénypiacok emelkedését a nyersanyagpiacokon látható korrekció is segítheti, az arany több mint 1 százalékot erősödött, miután pénteki és hétfői zuhanását követően bő kétéves mélypontjára került. A WTI nyersolaj viszont nem igazán tud talpra állni, újabb 1 százalékos esés után bő 10 hónapos mélypontjánál mozog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!