Meggazdagodhat, aki vízbe fekteti pénzét

Vágólapra másolva!
A föld apadó édesvíz készletei miatt a jövőben egyre szűkösebben áll majd rendelkezésre az élethez nélkülözhetetlen forrás, ezért a neves befektető, Jim Rogers szerint meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy vízbe fektessük pénzünket. Aki így tesz, az a nyersanyagpiaci árrobbanást már 1999-ben előrejelző guru szerint nagy gazdaságra tehet majd szert a jövőben.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg tudósítása szerint a nagy elismertségnek örvendő, a híres Quantum Fundot Soros Györggyel együtt kezelő Jim Rogers újságíróknak vízpiaci befektetésekkel kapcsolatos optimizmusának adott hangot. A vízellátással a jövőben komoly problémák lesznek a világ több részén, Kínán, Amerika dél-nyugati részén át egészen a Vörös-tenger nyugati partvidékéig. A kínálati problémák a víz drágulásához fognak vezetni, így Rogers szerint nagy gazdaságra tehet majd szert az, aki befektet ebbe a szektorba.

A Fao becslései szerint a világ élelmiszer fogyasztásának emelkedése miatt az állattenyésztésben és mezőgazdaságban 2050-ig 70-90 százalékkal fog emelkedni a vízfelhasználás, vagyis fogyasztási oldalon is megvannak azok a tényezők, amik miatt a víz szűkösebb kereslet-kínálati helyzetére számíthatunk.

Nincs viszont könnyű dolga annak, aki közvetlen módon szeretne a víz piacán várható folyamatokból profitálni. Nehéz ugyanis olyan befektetési eszközt találni, mellyel meglovagolhatóak lennének az ármozgások, ami miatt jellemzően vállalatokon keresztül fektetnek be a profik a szektorba. Jim Rogers például a szingapúri, víztisztításban érdekelt Hyflux részvényeit tartja, de olyan cégek részvényei is jó lehetőséget jelenthetnek, melyek a víz szállításában érdekeltek. Ha sikerül a szektorban jó menedzsmenttel működő cégbe befektetni, az gazdaggá tehet bárkit a guru szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről