Nagy hajsza folyik az afrikai telekomcégért

Vágólapra másolva!
Forr a levegő a Maroc Telecom körül, a Qatar Telecom és az Etisalat ugyanis folyamatosan emelik felvásárlási ajánlataikat az ügyben érintett források szerint. A katari cég vezérigazgatója már 12 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatról beszélt hétvégén, melyet a Maroc Telecom jelenlegi tulajdonásának, a Vivendinek árfolyama is megérzett, 2,5 százalékkal emelkedik a papír.
Vágólapra másolva!

Nagy hajszába kezdett egymással a Qatar Telecom és az Etisalat a Maroc Telecom felvásárlásáért. Míg pénteken a Reuters arról számolt be, hogy az Etisalat a legesélyesebb, és gyakorlatilag karnyújtásnyira van a marokkói telekomcég akvizíciójától, addig vasárnap a Qatar Telecom vezérigazgatója még tovább emelte a tétet. Nasir Maarifiya cége ugyanis 12 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött össze, melyből viszont nem csak a Vivendi 53, hanem a marokkói állam 30 százalékos részesedését is megvásárolná. Bár hivatalos ajánlatot még nem tett a katari cég, ahogyan arról korábban az Investor.hu hasábjain beszámoltunk, az Etisalat 8 milliárd dolláros forrást gyűjtött össze.

A Reuters szerint azonban a leányvállalat értékesítéséből származó bevétel nem éri majd el a 6,5 milliárd dollárt, ahogyan azt korábban a Vivendi várta, sokkal inkább a Maroc Telecom jelenlegi 4,4 milliárd dolláros piaci értékéhez lesz majd közel az ebből származó bevétel.

Bárki is lesz a végső befutó, annyi bizonyos, hogy mind az Etisalat, mind pedig a Qatar Telecom számára fontos lenne a marokkói cég megszerzése, ugyanis terjeszkedésük elsősorban a felvásárlásokon alapul. A Qatar Telecom például Mianmarban is aktív szereplővé szeretne válni a telekommunikációs piacon, ahol a penetrációs ráta csupán 5 százalék.

A Vivendi számára ugyanakkor pompás hír, hogy a két telekomcég ilyen nagy versenyt folytat egymással a Maroc Telecomért. A francia vállalat már korábban jelezte, hogy az alacsonyabb növekedési kilátásokkal rendelkező üzletágaitól megszabadulna, az abból kapott bevételekből pedig csökkentené adósságállományát. Ahogyan a Maroc Telecom eladásából származó várható bevétel, úgy az árfolyam is emelkedik, ma ugyanis már 2,5 százalékos pluszban jár a kedvező hírek hatására.

A Vivendi árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről