Pengeélen táncol az európai olajszektor

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt napokban nem teljesítettek jól a nagy európai olajipari cégek, a komolyabb ellenállásoktól egyelőre nem kerültek messzire. Bár az indikátorok hagynak némi kívánni valót maguk után, az emelkedő trend egyelőre több esetben is sértetlen.
Vágólapra másolva!

TOTAL (Párizs): Megtartotta a 200 napos

Sikeresen jutott túl a 200 napos mozgóátlagon a francia olajipari részvény árfolyama, ami ezt követően vissza is tesztelte ezt. Jelenleg ismét a 40 eurós ellenállással kell megküzdenie a papírnak, amit ha sikerrel le tud küzdeni, akkor akár a 42 eurós árfolyamot is megcélozhatja.

Ellenkező esetben a 200 napos mozgóátlagon még sok múlhat 39 euró közelében. A következő támaszt pedig a 38 euró közelében lévő 50 napos mozgóátlag jelentheti. Érdemes lehet odafigyelni az MACD indikátorra, amely rövidesen eladási jelet küldhet, valamint az RSI is már több hete a túlvett zóna közelében ingadozik.

A Total árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

BP (London): Fontos szinten billeg

Fontos szinthez érkezett a BP árfolyama az utóbbi napokban, és egyelőre a 480 pennys (4,8 fontos) szint jelent kisebb ellenállást. Az MACD és az RSI indikátorok is emelkedő trendben mozognak, mely optimizmusra adhat okot. Ha sikerrel vinné át a fontosabb szintet, akkor az 5 és az 5,13 fontos szint jelenthetné a következő ellenállást.

Ha lefordulna a meghatározó szintről, akkor a 4,6 fontnál lévő 50 napos mozgóátlag lehet a papír menedékére. Itt, 4,5-4,6 fontnál több fontosabb szint is húzódik, a 200 napos mozgóátlag kedvezőtlen esetben szintén megfoghatja az árfolyamot. Amennyiben még ez a szint is kevésnek bizonyulna, úgy a tavaly december végi 4,2 fontos mélypontig csúszhat az árfolyam.

A BP árfolyama (London)

Forrás: [origo]

NESTÉ OIL (Helsinki): Töretlen emelkedő trendben mozog

Hónapok óta törtetlen trendben halad a Nesté Oil árfolyama, mely a napokban a 12 eurós szinthez érkezett. Bár minimális lefelé fordulás mutatkozik, ha mégsem bizonyulna tartósnak, akkor a 13,4 eurós, valamint a 14,7 eurós szintig is eljuthat a papír.

Nem festenek túl jól az indikátorok, mind az RSI, mind pedig az MACD indikátor csökkenő trendbe lépett, sőt utóbbi eladási jelzéssel szolgált. Az 50 napos mozgóátlag némileg közel található a jelenlegi piaci árhoz, így akár meg is foghatja egy nagyobb eséstől a papír. Ha viszont ez mégsem sikerülne, akkor a 11 euró közelében található emelkedő trend lehet az árfolyam segítségére, illetve a nem sokkal ezalatt található 200 napos mozgóátlag.

A Nesté Oil árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről