12 milliárdos számla cukorról

Vágólapra másolva!
12 milliárd forintról állított ki számlát egy cég, egy olyan ügylettel összefüggésben, amely több cukorról szólt, mint amennyit egy év alatt elfogyasztunk Magyarországon. A fiktív számlával 2,5 milliárd forintnyi áfát akartak visszaigényelni, de az adóhatóság nem engedte. Tíz évet is kaphatnak a csalók.
Vágólapra másolva!

Egy szegedi gazdasági társaság több mint 12 milliárd forintról kiállított, az adóhatóság szerint fiktív számlával próbált több mint 2,5 milliárd forintnyi áfát visszaigényelni – írja a Szegedma.hu.

12 milliárdos fiktív számla Forrás: NAV

Két cég, egy szegedi és egy nagykőrösi vállalkozás ügyvezetői írták alá azt a szerződést, amelyben a nagykőrösi cég vállalta, hogy szerez vevőt a szegedi cégnek, kedvező feltételekkel. Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű, 480 ezer tonnányi kristálycukorról, 2010-es árról és tonnánként további száz euró kereskedelmi árelőnyről volt szó az ígéretben – írja közleményében a NAV.

A konstrukció az volt, hogy a szegedi céget egy szlovák céggel hozzák össze, annak nyírségi képviselőjével kötöttek szerződést. A nagykőrösi cég a közvetítésért 12 milliárd forintról állított ki számlát, ennek az áfatartalma az említett több mint két és félmilliárd forint, ezt próbálta visszaigényelni az államtól a szegedi társaság.

Az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók egy vizsgálat során megállapították, hogy az ügyletben feltüntetett szlovák gazdasági társaság kristálycukorral nem rendelkezik, sőt valójában nem is működik. Az is kiderült, hogy az ügyletben szereplő cégek nem szándékoztak kristálycukorral kereskedni, csupán tisztességtelen haszonra akartak szert tenni az állami költségvetés megkárosításával.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói több helyszínen házkutatást tartottak, a szerződő ügyvezetőket költségvetési csalás kísérlete és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bíróság akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!