Vágólapra másolva!
Emelkedéssel nyitott a budapesti tőzsde, az élen újra az OTP áll, ami már 1 százalékkal megy felfelé a reggeli órákban. A forint euróval szembeni árfolyama a 297-es szint alatt jár, kisebb erősödést mutatva.Nyugat-Európában vegyesen mozognak a vezető tőzsdék, habár az elmozdulások mértéke nem túl nagy s tegnapi szép teléjesítményeket követően. Fontosabb makroadat ma nem lát napvilágot a kontinensről.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kínában továbbra is az eladók dominálnak
Vágólapra másolva!

Megállapodás kötött a Richter

A pozitív tartományban kezdte a napot a budapesti tőzsde, azok után, hogy tegnap zárásra elgyengült a BUX, elsősorban a Richternek köszönhetően. A régióban a lengyel parkett szerepel eddig csúfosan, míg a magyar parkett felülteljesít.

A lengyel börzét az húzza vissza, hogy a kormány a nyugdíjrendszer átalakítását tervezi. A javaslatok egyike szerint a magnánnyugdíj pénztár tagok választhatnák azt, hogy visszalépnek az állami rendszerbe, ami ha tömegesen menne végbe, az egyes pénztárak megszűnéséhez is vezethetne. Ez azt is jelenthetné, hogy a portfoliójukban tartott részvényeket is el kellene adniuk. Ez pedig negaítv hatással lenne a tőzsdére.

Forrás: Origo

Az OTP ma is emelkedik 1 százalékkal, azok után, hogy már az elmúlt két napban is erősödni tudott. A Mol egyelőre csak kisebb elmozdulást mutat tegnapi csökkenését követően. A Magyar Telekom lefelé vette az irányt, az árfolyam ezzel még továbbra is a történelmi mélypontok környékén mozog. Az Egis viszont nagyobbat esik, miután tegnap sikerült 21000 forinton zárnia. A Richter csak kisebb korrekcióra képes eddig, miután kedden 2 százalék feletti esést produkált.

Forrás: Origo

Licenc-megállapodást kötött a Richter és az ausztrál Acrux gyógyszercég, így a hazai vállalat fogja értékesíteni az Egyesült Államokon - és pár egyéb országon - kívül az Acrux egyik készítményét. A megállapodás szerint a hazai gyógyszercég az árbevétel után jogdíjakat fizet, melyekre legelőször 2015-ben kerülhet majd sor.

A kormány letett arról a tervéről, hogy az állam által az önkormányzatoktól átvállalt adósság után 7 százalékos hozzájárulást fizetessen a bankokkal, írja az Index.hu. A hírportál értesülései szerint a kormányt a hitelminősítők lehetséges reakciója aggasztja. A 40 milliárd forintos bevételt azonban mindenképp szeretné beszedni, így várhatóan másképp kerülnének megadóztatásra a bankok.

Az MNB tegnap közzétett infláció jelentése szerint lassabb lehet a magyar GDP-növekedés jövőre. A jegybank várakozása alapján 2014-ben 1,5 százalékkal (korábban: 1,7%) a hazai gazdaság. Ellenben idén 0,6 százalékos (korábban: 0,5%) növekedést produkálhat Magyarország. Ezzel szemben az infláció esetében gyorsulás várható, idén 2,1 (korábban: 2,6%), jövőre pedig 3,2 százalék (korábban: 2,8%) lehet a fogyasztói árindex értéke.

297 alatt ingadozik a forint az euróval szembeni árfolyama ma reggel, miután kedden előbb nagyobb gyengülést mutatott be a 299-es szintről egészen 296-ig, ezt követően pedig nagyobb hullámzást mutatott be az árfolyam. A dollár/forint kereszt 227,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242,3-nál mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Kisebb elmozdulások Európában

Vegyesen kezdték a szerdát a vezető nyugat-európai börzék, bár az elmozdulások mértéke egyelőre nem túl nagy. Tegnap ellenben a főbb indexek többsége 1 százalék feletti növekedésre voltak képesek az előző napok esései után.

Forrás: Origo

Komoly veszteségeket szenvedhet el Olaszország a derivatív pozíciók átstrukturálása miatt, írja a Financial Times. Az ország nagyjából 31,7 miliárd eurónyi derivatív ügyletet strukturált át a 2012 első felében, amikor a legnagyobb kockázatok merültek fel az olasz államadóssággal kapcsolatban.

Tovább erősödött tegnap és ma hajnalban a dollár a kedvező amerikai makroadatok hatására, az EURUSD ezzel már az 1,30-as szint közelébe került. Pedig egy héttel ezelőtt még 1,34 körül mozgott az árfolyam.

EUR/USD árfolyam

Forrás: Origo

A világ legnagyobb üzleti-szoftvergyártója, az SAP bejelentette, hogy felhő-szolgáltatási divíziója több mint 10 százalékos bővülést produkál Európában, amivel várhatóan növelni tudja piaci részesedését is, nyilatkozta a társaság társ-vezérigazgatója Bill McDermott a CNBC-nek. A cég részvényei 2,4 százalékkal emelkednek a hírekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!