Vágólapra másolva!
Egy nappal az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj után továbbra is a vitorlázókon az ország szeme. Kiderült, hogy melyik versenyhajókkal indulnak a párizsi olimpián a magyar vitorlázó válogatott tagjai. Érdi Mária és Vadnai Jonatán legfontosabb feladata a következő másfél hétben az lesz, hogy a lehető legjobban megismerje a hajóját, hogy a legjobb formában állhassanak oda az első futam rajtjához augusztus elsején.

A párizsi olimpián a vitorlázók nem a saját hajóikkal indulnak, hanem a szervezőbizottság biztosítja számukra az egyforma típusú, sőt, egyazon cég által készített vitorlásokat. Elvileg így teljesen egyenlőek a feltételek, bár – a sportolók elmondása szerint – minimális különbség azért így is lehet hajó és hajó között. 

ÉRDI Mária
A világ- és Európa-bajnok éremesélyesként utazik az olimpiára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ám az igazi kihívást az jelenti, hogy mindenkinek át kell ülnie a saját hajójából egy ismeretlenbe. Marseille-ben, a párizsi játékok vitorlásversenyeinek helyszínén szombaton megtörtént a hajók kiosztása, így az ILCA 6 osztályban induló Érdi Mária, valamint az ILCA 7-ben versenyző Vadnai Jonatán is megkapta az olimpiai hajóját. A következő bő egy hét edzésein kell a lehető legjobban meg- és kiismerniük. 

Nagyon örülünk, hogy az olimpia előtt néhány nappal a Kékszalag vitorlásverseny felkavarta az állóvizet és az ország figyelmét a vitorlázásra terelte. Most teljesen más vizekre hajózunk és nemcsak azért, mert a helyszín a Marseille előtti öböl, hanem azért is, mert az olimpiai verseny teljesen más, mint egy tókerülő a Balatonon.

Több mint tíz éven át napi 4-5 óra edzésmunkával és komoly nemzetközi sikerekkel a hátuk mögött készülnek a magyar olimpikonok életük legfontosabb kihívására és nagyon szorítunk nekik a közönséggel együtt, hogy megvalósítsák az álmaikat, azaz szép eredményekkel térjenek haza” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán is megcélozza az éremszerzést az olimpián
Fotó: Kerekes Zsombor

A két magyar augusztus 1-én kezdi meg a versenyzést Marseille-ben. A végső helyezésekről döntő éremfutam (medal race) a tervek szerint mindkettőjük számára augusztus 6-án lesz. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!