Vágólapra másolva!
Emelkedéssel kezdődött a csütörtök is a budapesti tőzsdén, de a plusz mértéke csk igen törékeny . Egyelőre a blue-chipek kisebb pluszokban állnak, de nagy elmozdulásokról még nem beszélhetünk. A forint euróval szembeni árfolyama a 296-os szint környéként mozog.Nyugat-Európában vegyesen nyitottak a tőzsdék, egyelőre keresik az irányt az indexek az elmúlt két nap nagyobb emelkedései után. A londoni piac van jelenleg az élen.
Vágólapra másolva!

Felfelé veszi az irányt a BUX

Kisebb pluszban kezdett a magyar parkett, miután már tegnap is jól szerepelt a BUX. A régióban is csak halvány emelkedésben vannak az indexek, így elég törékenynek mutatkozik a plusz.

Forrás: Origo

Eddig a blue-chipek csak kisebbet mozdulnak, az OTP és a Mol 0,4 százalékkal halad felfelé, a Richter 0,6 százalékos pluszban van, míg a Magyar Telekom halványabb mínuszban van. Az Egis pedig alig mozdul a reggeli órákban.

Forrás: Origo

Részt venne a Mol a montenegrói olajtenderben, állítja a Magyar Hírlap Szijjártó Péter szavaira hivatkozva. A vállalat régiós jelenlétének a megerősítése fontos a cég számára. A magyar olajipari cég vélhetően hasznosíthatná az INA offshore projektjei keretében szerzett fúrási tapasztalatait és a régiós szakmai tapasztalatait is.

Ma születhet döntés a France Telecom telekomadóval kapcsolatos kérdésében, ami kedvező jogi döntést esetén a Magyar Telekom számára is pozitív hír lehet.

Kötelezettség szegési eljárást indított az EU a magyar bankok ellen, hiszen a devizahitelek korlátozása megsérti a tőke szabad áramlására vonatkozó EU-s irányelveket.

A márciustól májusig tartó időszakban a magyar munkanélküliségi ráta 10,5 százalékra csökkent, holott február-áprilisban még 11 százalékon éllt a mutató, de az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest is 0,7 százalékos a mérséklődés üteme. De a forint euróval szembeni árfolyama érdemben nem reagált a jó adatra. Az EURHUF a 296-os szint alatt ingadozik reggel, miután az elmúlt két napban folyamatosan ereszkedett le a 300-as határról. A dollár/forint 227,1-nél, a svájci frankkal szembeni jegyzés 240,8-nál ingadozik reggel.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Iránykeresés Európában

Vegyesen kezdtek Európában a vezető indexek, csak 2 parkettnek sikerül szélesíteni az elmúlt két napban látott pluszokat. Pedig a jó hangulatot a tegnapi New Yorki-i és a mai ázsiai erősödések is fűthetnék, de úgy tűnik ma megpihennek a piacok.

Forrás: Origo

Pozitívan hathatott a piacokra tegnap, hogy sikerült az Európai Unió pénzügyminisztereinek előrébb lépni a közös banki unió felé. A pénzügyminiszterek megegyeztek abban, hogy jövőben a részvényeseket, kötvényeseket és a betétesek (100 ezer euró alatti betétesek kivételt jelentenek) egy részének is szerepet kell vállalni a bankmentések során felmerül költségekben. A javaslatokat az EU parlamentjének is el kell fogadnia, ami 2013 végéig is eltarthat.

5 és 10 éves kötvényaukciót tart ma Olaszország, a hozamok alakulása lesz a legfontosabb, illetve, hogy mekkora a kereslet a papírok iránt. Vélhetően a forrásbevonással nem lesz probléma.

927 millió dollárnyi kötvényt adott el tegnap a British Airways, aminek az érdekessége, hogy fedezetül repülőgépek szolgálnak. A British Airways anyacégének, az International Airlines Groupnak a spanyol tulajdonosa a Bankia eladja részesedését, írja a Bloomberg. A spanyol pénzintézet tulajdona körülbelül 907 millió dollárt érhet.

A Kabel Deutschland felvásárlása a Liberty Global részéről több bonyodalommal járhat, mint a Vodafone általi felvásárlás, véli a német versenyhivatal. A jelenleg ismert ajánlatok szerint a Vodafone kínál többet a német kábelszolgáltatóért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!