Olcsó a lakáshitel

Vágólapra másolva!
Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek, írja a Világgazdaság. A kamat 6-7 százalék, és nem nagyon valószínű, hogy lesz ennél kisebb.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől még olcsóbbak lesznek a támogatott lakáshitelek, a maximális kamat alapjául szolgáló referenciaráták ugyanis ismét komoly mértékben csökkentek. Annak reményében halogatni a hitelfelvételt, hogy az állampapír-hozamok csökkenése miatt egy-két hónap múlva még olcsóbbá válhatnak a hitelek, most már nem érdemes - írja a Világgazdaság.

Az állampapír-hozamok az elmúlt pár hétben nagyot emelkedtek, így ha nem csökkennek vissza (és erre kevés az esély, mert a mostani hozamemelkedést az váltotta ki, hogy az amerikai jegybank meglebegtette, hogy hamarosan elkezdi leállítani a pénzpumpát), akkor fél év múlva, az újabb átárazódáskor az államilag támogatott forintlakáshitelek is drágábbak lesznek.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az egyéves referenciakamat már csak 4,31, az ötéves 5,1 százalék júliustól, ez pedig azt jelenti, hogy használt lakásra és korszerűsítésre a bankok maximálisan egyéves kamatperiódusnál 6,448, ötévesnél 7,08 százalékos kamatot számíthatnak fel az állami támogatás idejére, vagyis az első öt évre.

Új lakásnál még kedvezőbben alakulnak a kondíciók: egyéves kamatperiódus esetében három vagy több gyereknél már kizárólag a minimális 6 százalékos kamattal lehet szerződni, de kettő vagy kevesebb gyerek esetében sem emelkedhet 6,017 százalék fölé a kamat. Ötéves kamatperiódusnál nagycsaládosoknak 6,06, másoknak 6,57 százalékos kamatplafon van az új lakásra felvett hiteleknél.

A kedvezményes konstrukciók piacra kerülése egyébként az év első hónapjaiban nem hozott áttörést a vegetáló lakáshitelpiacon, áprilisban is alig 10 milliárd forintnyi lakáskölcsönt helyeztek ki a bankok. A támogatott forint lakáshitelek fénykorában ennek a 10-15-szöröse is elkelt - olvasható a lapban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!