Vágólapra másolva!
Kedvező hangulatban indul a kereskedés a régiós piacokon, nem csak a magyar, hanem a lengyel tőzsde is stabil pluszokra képes. A nagyobb papírok mind hozzátesznek a BUX 0,2 százalékos erősödéséhez, a kedvező összképet pedig csak a forint kisebb gyengélkedése rontja. Közben a nyugat-európai piacok nem kezdtek túl fényesen, amivel vélhetően a pénteki nagyobb emelkedésüket korrigálják.
Vágólapra másolva!

Nem csak a magyar, hanem a lengyel tőzsdén is jól kezdődik a hét első kereskedési napja, a WIG20 és BUX indexek 0,8-0,2 százalékos pluszban nyitottak, melyek Európa legjobbjainak számítanak. A cseh és az osztrák index viszont gyengén kezdett, és a negatív tartományban tartózkodik a nyitást követő percekben.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A magyar tőzsde jó teljesítményében minden nagyobb papír szerepet vállal, míg a két gyógyszerpapír közül a Richter csak 0,1, addig az Egis már 0,8 százalékos emelkedésben van, a Magyar Telekom már 0,3 százalékos pluszban jár. Jól indította a napot az OTP és a Mol is, 0,6-0,7 százalékot erősödött a két blue-chip.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Közel 150 millió forint értékű OTPrészvénycsomagot értékesített a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László pénteken. A darabonként 4918 forintos árfolyamon eladott 30 ezer részvényre a bankcsoport javadalmazási politikája révén tett szert. A tranzakciót követően 2800 darab OTP részvénnyel rendelkezik Bencsik.

Egyre valószínűbb, hogy október 1-jén egybeolvad az MNB és a PSZÁF, miután Varga Mihály pénteken benyújtotta az új jegybanktörvény tervezetét. Ez mind a jegybank, mind az elnöke számára szélesebb jogkört biztosítana, mint amivel a két intézmény külön-külön rendelkezett. Az MNB vezetője például a kormányrendeletekkel egy szintű jogszabályokat hozhatna.

Jelentős gyengüléssel kezdte a hetet a forint az euróval szemben, az árfolyama 296 alatti szintről gyorsan 298,3-ig emelkedett.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Gyenge hétkezdet

Nem kezdődik jól a nap a nyugat-európai tőzsdéken, a főbb indexek 0,1-0,5 százalékos minuszokat szedtek össze percekkel a nyitást követően. Leginkább a francia és az angol tőzsde gyengélkedik, míg a spanyol IBEX35 index felülteljesítőnek számít. A gyengébb hétkezdetben szerepe lehet a pénteki nagyobb emelkedések miatti korrekciónak is.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Maximalizálná a jövőbeli lehetséges kötvényvásárlások nagyságát az EKB, értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tervek szerint legfeljebb 1-3 éves kötvényeket vennének összesen 524 milliárd euróért. Az újság szerint azért tehetnek ilyen bejelentést, mert a német legfelsőbb bíróság a hamarosan elmondja véleményét az ESM mentőalapban való részvételéről.

Elutasíthatja a Severn Trent brit közműcég a kanadai Borealis felvásárlási ajánlatát, melyet június 7-én tettek. A részvényenkénti 2200 pennys ár már a harmadik ajánlat a cégért. A részvény pénteken 2070 pennyn zárt.

A Michelin az egyik francia kamion autógumi gyárának a bezárását tervezi Franciaországban a Les Echos újság szerint. 926 munkahelyből 700 szűnhet meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!