Vágólapra másolva!
Kifejezetten jó a hangulat az ázsiai piacokon, a lemaradó most is a sanghaji tőzsde, ami ugyan szintén emelkedik, viszont a pluszok nagysága nem olyan mértékű, mint a többi börzén. Az élen a dél-koreai parkett áll, miután a ma megjelent adatok szerint májusban erőteljesen bővült az export. Ez a Samsungot és az LG-t is komoly pluszba repítette. Tegnap az USA-ban a vártnál gyengébb GDP-adat után emelkedni tudtak a részvényindexek, mivel a lassabb gazdasági növekedés miatt a Fed talán mégsem mérsékli pénznyomdáját, piaci spekulációk szerint. Ma újabb fontos makroadatokat publikálnak, például a heti friss munkanélküli segélykérelmek alakulását, a használt lakásértékesítések májusi változását, és a személyes jövedelmek és kiadások alakulását.A határidős indexek alapján Európában is emelkedéssel kezdhetik a napot a nyugat-európai indexek. Ma Németországból lát napvilágot a munkanélküliségi ráta, ami még megmozgathatja a német DAX-ot.
Vágólapra másolva!

Nagyot ugrik a Samsung és az LG

Ázsiában erőteljes pluszokat lehet látni, miután szerdán Amerikában is emelkedéssel zártak az indexek. Az élen a japán és a dél-koreai tőzsde áll, de az elmúlt időszakban sokat szenvedő sanghaji parkett is zöldre váltott ma.

A New York-i jó hangulat mellett az is közrejátszik az emelkedésben, hogy a kínai ipari cégek profitjai több mint 15 százalékkal nőttek. Emellett a kínai pénzpiaci feszültségek is tovább enyhültek csütörtökön.

Forrás: Origo

Szöulban a nagy technológiai óriások húzzák az indexet, a Samsung 6 százalékkal, míg az LG 3 százalékkal próbálja mérsékelni a legutóbbi napokban látott mínuszokat. Az is segíti a két céget, hogy a dél-koreai folyó fizetési mérleg többlete rekord magasságokba emelkedett májusban az erős exportnak köszönhetően. Emellett a kormány a 2013-as GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését is növelte 2,7 százalékra a korábbi 2,3 százalékról.

A dél-koreai Kospi tőzsdeindex értéke (pontban)

Forrás: Origo

A jen ma nagyokat ingadozott a dollárral szemben, jelenleg a 98-as szint környékén tartózkodik, a tokiói Nikkei pedig közel 2,5 százalékos hegymenetben van, ahol ma az ingatlanszektor és a pénzügyi cégek szerepelnek kimondottan jól.

A Samsung árfolyama (Szöul)

Forrás: Origo

Gyengébb GDP-adatra emelkedtek Amerikában

1 százalék körüli pluszokban zártak szerdán az amerikai indexek, miután az első negyedéves GDP-adat gyengébb lett az elemzői konszenzusnál, az amerikai gazdaság csak 1,8 százalékkal növekedett a várt 2,4 százalékkal szemben.

A piacok azonban ezt pozitívan fogadták, mert emiatt a Fed talán mégsem mérsékli 85 milliárd dolláros havi kötvényvásárlási programját a közeljövőben. Ezt támasztja alá a Richmondi Fed elnök, Jeffrey Lacker tegnapi nyilatkozata is, aki azt mondta, hogy ők még nem gondolkoznak a kötvényvásárlások ütemének csökkentésén.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorok közül mind a 10 a pozitív tartományban fejezte be a napot, szerdán az egészségügyben tevékenykedő cégek részvényei drágultak a legnagyobb mértékben, míg a nyersanyag szektor alulteljesítő volt.

Forrás: Origo

Annak ellenére, hogy a részvénypiacok emelkedését a Fed stimulusának esetleges meghosszabbításával magyarázzák sokan, az arany és az ezüst ezekre a spekulációkra már nem tudott felülni. Az arany 3,5, míg az ezüst 5,2 százalékot esett tegnap.

Végleg kiszáll a Clearwire-ért folytatott csatából a Dish Network, mely így a Sprint Nextel felvásárlási terve után újabb vállalat megvásárlását bukja el. A hír megjelenése után a Clearwire részvénye 1,7 százalékot esett.

12 év után elhagyja az Apple-t a társaság szoftver részlegének mérnök vezetője. Az Apple részvénye egyébként tegnap ismét 400 dollár alá esett.

Ma újra több fontos makroadat is napvilágot lát az USA-ban, például a heti friss munkanélküli segélykérelmek alakulása, a használt lakásértékesítések májusi változása, és a személyes jövedelmek és kiadások alakulása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!