Soros: Nagyon kemény év lesz 2014

Soros György, CEU, gazdasági konferencia
Vágólapra másolva!
Soros György úgy érzi, sok pénzt tudna keresni a mai világgazdasági helyzetben, de már visszavonult. Ha olyanba kezdett, amiben nem volt jó, előfordult, hogy takarítani kellett utána.
Vágólapra másolva!

A jövő év nagyon kemény lesz a világgazdaságban - mondta Soros György magyar származású üzletember a Portfolio.hu szerdai, kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozó konferenciáján.

Soros a gazdasági válság kialakulása kapcsán beszélt arról is, hogy egy instabil társadalomban nem lehet teljesen szabad a piac, és szabályozásra szorul, de hasonlóan káros a túlszabályozottság is, amikor minden innováció forrása az állam. "Nehéz megtalálni az egyensúlyt, különösen azért, mert a szabályozás mindig le van maradva a valósághoz képest, ráadásul inkább politikai érdekek irányítják, mintsem a közérdek" - magyarázta.

A világ egyik legsikeresebb befektetője azt is mondta, ha fiatal lenne, vélhetően sok pénzt tudna keresni mostanában, mert a világgazdaság jelenlegi helyzetében szükség van azokra a képességekre, amelyek neki megvannak. "De ez az idő már elmúlt, lényegében visszavonultam, és örülök, hogy olyan életút adatott meg nekem, amilyen" - mondta a 83 éves üzletember.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo


Soros ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kockázati tőke épp egy olyan terület, amelyben soha nem volt jó. "Túl impulzív vagyok, hajlamos vagyok gyorsan dönteni, ami előny a piacon, ahol könnyű a belépés és könnyű a kilépés, de hátrány ott, ahol aprólékos átvilágításra van szükség egy jó döntés előtt. Más szóval először befektetek, utána vizsgálódom, míg egy kockázatitőke-befektető ezt fordítva csinálja" - tette hozzá.

Soros György elmondta, hogy mivel megtanulta, hogy ezen a téren nem jó, régóta nem dönt ilyen ügyekben. "Ha mégis ilyenbe fogtam, sokszor takarítani kellett utánam" - jegyezte meg.

Az egyórás beszélgetés végén egy kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy Kelet-Európában nem volt aktív üzletileg, hogy el akarta kerülni az érdekütközést a filantróp tevékenységével. "Az egyik legnagyobb hibát akkor követtem el, amikor mégis részt vettem Oroszországban egy üzletben, és 1 milliárd dollárt veszítettem, mert a két szemben álló érdekcsoport közül a vesztes oldalára álltam" - idézte fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről