Vágólapra másolva!
Idehaza kisebb korrekció látható egyelőre, leginkább a Mol és a Magyar Telekom húzza lefelé a budapesti indexet, de az OTP is a negatív tartományban tartózkodik. A forint minimális gyengüléssel kezdte a napot, de itt sem túl aktívak egyelőre a befektetők.Kisebb mínuszok láthatóak a nyugat-európai piacok többségén a reggeli órákban, nagyobb mozgások a 11-kor megjelenő Zew gazdasági hangulatindex publikálása után várhatóak, emellett a délután érkező amerikai gyorsjelentések is befolyásolhatják a kereskedés irányát.
Vágólapra másolva!

Álmosan kezdi a napot a BUX

A Richter kissé korrigálja az elmúlt két napban mutatott jobb teljesítményét, a gyógyszerpapír minimális mínuszban van. Az OTP kezdeti emelkedését csökkenésre váltotta a korai órákban, míg a Magyar Telekom 0,3 mínusszal pineni ki egyelőre a tegnapi zárásra bemutatott hajráját. Az Egis ellenben majdnem 1 százalékkal emelkedik.

Forrás: Origo

A Mol 0,8 százalékos csökkenésben van, miután tegnap zárásra nagyobb pluszba küzdötte fel magát. A keddi csökkenésben az is szerepet játszhat, hogy sztrájkba kezdtek az INA dolgozói 5 városban is, ami az anyavállalat, a Mol jövőbeli intézkedései miatt tört ki. A sztrájkolók szerint a Mol a dolgozók közel egyharmadától, valamint több mint 100 benzinkúttól válna meg az országban.

Forrás: Origo

Ma reggel 292 felett ingadozik a forint árfolyama az euróval szemben, miután tegnap a kezdeti erősödését a nap második felében leadta a magyar deviza, amiben szerepet játszhatott, hogy Matolcsy György a budapesti IMF iroda bezárását kezdeményezte.

Az IMF válaszolt is tegnap az MNB elnökének levelére, amelyben azt írták nem tervezik helyettesíteni képviselőjüket, amennyiben a kormány korábban fizeti vissza a Valutaalaptól kapott hiteleket. Matolcsy tegnapi levelében kiemelte, hogy Magyarország akár már év végéig törlesztheti teljes fennálló tartozását az IMF felé, így nincs szükség a szervezet helyi képviseletének fenntartására.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Tapogatózások az európai piacokon

Nyugat-Európában álmosan kezdődött a kedd, a vezető indexek többsége kisebb mínuszban tartózkodik, nagyobb mozgások talán a délelőtt 11-kor megjelenő német és eurózóna Zew gazdasági hangulatindex publikálását követően várhatóak. A szakértők Németországban a befektetői bizalom javulását várják az előző havi 38,5 pontos értékről, 40 pontot várnak.

Forrás: Origo

Ronthatott a hangulaton, hogy a Fitch leminősítette az európai pénzügyi stabilitási alapot, az EFSF-et, miután Franciaország is elveszítette legjobb besorolását, és így egy újabb EFSF garantőr veszítette el a kiváló minősítést. Az új minősítés "AA+" lett a tripla "A" helyett.

A Lufthansa részvényei 1,5 százalék feletti pluszban tartózkodnak, miután a Goldman Sachs semlegesre változtatta ajánlását a légitársaság részvényeire vonatkozólag a korábbi eladásról.

1996 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza júniusban az EU-ban az eladott autók száma. Éves szinten 6,3 százalékos volt a zsugorodás nagysága. Az európai autógyártók többsége mínuszban tartózkodik, de például a Daimler fél százalékkal halad felfelé, míg a Renault 0,1 százalékkal emeledik.

A Rio Tinto bányavállalat a londoni kereskedésben 1,8 százalékkal emelkedik, miután rekordszintűre pörgött fel a második negyedévben vasérckitermelése, mely a várt 51,2 millió tonna helyett 51,8 millió tonnára hízott.

A harmadik legnagyobb aranykitermelő, az AngloGold Ashanti is úgy döntött, hogy leírásokat hajt végre. A Financial Times szerin 2,2-2,6 milliárd dollár értékű leírásra kényszerülhet a társaság, mely az idei arany kitermelési tervén is csökkentett.

656 koronára csökkentette a CEZ részvényére vonatkozó célárát a Goldman Sachs, a korábbi 722 koronáról. Bár a célárat közel 9 százalékkal vágta vissza a Goldman, így is közel 40 százalékos felértékelődési potenciált feltételeznek, tekintve a tegnapi 470 koronás záróárat. A papír minimális pluszban van enek ellenére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!