Nem kell az arany a befektetőknek

Vágólapra másolva!
66 miliárd dollárral csökkent a befektetők által tartott arany értéke a 2011 szeptemberi árfolyamcsúcsok óta. Azonban lehet, hogy nincs még vége a lejtmenetnek, ugyanis az elmúlt időszakban a nagy elemzőházak is sorra csökkentették célárukat a nemesfémre vonatkozóan. Emellett a fizikai arany iránti kereslet is csökkenhet, amit a bányatársaságok a kínálat szűkítésével próbálnak meg ellensúlyozni, azt remélve, hogy ezzel feltornázhatják az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Meddig esik az arany?

Még tovább is eshet az arany ára, pedig a nemesfémből való menekülés során már így is 66 milliárd dollárral csökkent a befektetők által tartott mennyiség értéke 2011 szeptembere óta. Pénteken egészen 1180 dollárig esett az árfolyam, ezzel pedig legalább 90 éve a legnagyobb negyedéves esést produkálta az arany.

Az arany átlagos kitermelési költsége 1200 dollár körül lehet, vagyis az az alatti ár már azt sem fedezné. Ezért több elemző azt várja, hogy a bányák visszafogják kitermelésüket, hogy ezzel hajtsák fel a nemesfém árát. Charles Morris az HSBC Global Asset Management alapkezelője szerint ez hosszútávon nagy támogatást nyújthat majd az árfolyamnak, de a közelebbi időszakban nem változtat semmin, így továbbra is maradhat a medvepiac.

Azonban a Morgan Stanley elemzői szerint a kínálat szűkítése kevésbé érinti az arany árfolyamát, mint más nyersanyagokét, mert például az olajat elégetjük, a búzát elfogyasztjuk. Ezzel szemben minden kitermelt arany benne marad a forgalomban.

Az arany árfolyama (uncia/dollár)

Forrás: Origo

A befektetők kezdik elveszíteni a nemesfémbe vetett hitüket, mint értékőrzőben, amire az elemzőházak célárai is rásegítenek. Ugyanis a nagybankok folyamatosan vágják vissza előrejelzésüket, a Goldman Sachs 1050 dolláros unciánkénti árat vár 2014 végére, míg a Credit Suisse 1150 dollárt 1 éven belül. De a legpesszimistábbak a Danske Bank (amely egyébként a Bloomberg szerint a legpontosabb jósnak bizonyult az elmúlt két évben) elemzői, akik 1000 dolláros árfolyamot várnak, méghozzá 3 hónapon belül.

Ezen túlmenően a hedge fundok is igen pesszimisták az aranyat tekintve, ugyanis rekord közeli mennyiségben tartanak shortpozíciót, amivel az árfolyam esésére spekulálnak. Az ilyen nagyarányú shortállomány azonban akár erősítheti az aranyat, ha visszakorrigálna az árfolyam, ugyanis egy bizonyos szint után zárni kell az ilyen pozíciókat, ami arany vételhez vezetne. A nettó, emelkedésben bízó pozíciók nagysága pedig 32 ezer kontraktus közelébe esett, ami már alacsonyabb a 2008 novemberében tartott nagyságnál is.

Forrás: Origo

A bányacégek is megszenvedik a zuhanást

Ma 1265 dollár körül mozog az arany unciánkénti jegyzése, amivel már 24 százalékos zuhanásban van idén, amiből szinte a teljes nagyság a második negyedévben jött össze. Így 2013-ban vélhetően 2000 óta először csökkenéssel zárja majd az évet a nemesfém, miután áprilisban hivatalosan is beköszönt a medve a piacára. Az első félévben az ETF-ekben lévő arany mennyisége nem kevesebb, mint 586 tonnával csökkent, körülbelül 2045 tonnára. Csak összehasonlítás képpen, az egyik legnagyobb kitermelő Dél-Afrika három év alatt nem hoz a felszínre ekkora mennyiségű aranyat.

Forrás: Origo

Az áresés a kitermelő cégeket is fájdalmasan érinti, az ausztrál Newcrest Mining 5,5 milliárd dollárt lesz kénytelen leírni, de hasonló összegű veszteséget kell majd elkönyvelnie a kanadai Barrick Goldnak is perui projektjén. Pocsékul ment a két cégnek idén, hiszen a Newcrest és a Barrick árfolyama is több mint 50 százalékot zakózott idén.

A legnagyobb aranykészletekkel rendelkező jegybankok kereslete is csökkenhet, mivel az erősödő dollár és az emelkedő amerikai kötvényhozamok csökkentik az arany, mint diverzifikációs eszköz vonzerejét, a Société Générale elemzői szerint. Emellett a világ legnagyobb aranyvásárló országa, India importvámot vetett ki júniusban, hogy fékezze a behozatalt, és faragni tudjon rekordértékű folyó fizetési mérleg hiányából. Ezek szintén negatívan hatással vannak a nemesfém árfolyamára.

Az arany egyébként a harmadik leggyengébben teljesítő árucikk a Standard&Poor's 24 nyersanyagot tömörítő GSCI indexében, ami egyébként 4,6 százalékkal csökkent idén. Csak az ezüst és a kukorica "múlta felül" az aranyat az esésben. Eközben a globális részvénypiacokat lefedő MSCI All-Country World Index 5,6 százalékkal került feljebb, még a május vége óta látott nagyobb korrekcióval együtt is, míg a Bloomberg amerikai államkötvényindexe 2,4 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!