A bankok fogják nyögni az új mentőcsomag nagy részét

Vágólapra másolva!
Ma találkozott a Bankszövetség és a kormány, ahol bemutatta a Bankszövetség elnöke, Patai Mihály az általuk javasolt adósmentő-csomagot. A bankszektor viseli majd a költségek jelentős részét, ami több száz milliárd forintos kiadást jelent majd a bankoknak a következő években. Az adósok törlesztőrészlete pedig jelentősen csökkenni fog Patai szerint.A hvg.hu szerint a bankok az MNB-től szeretnének olcsóbb devizát kapni és államilag támogatott forinthitelt is szeretnének elérni.
Vágólapra másolva!

A Bankszövetség bemutatta a kormánynak a devizahiteleseknek szánt mentőcsomagot, ami miatt az adósok terhe és a havi törlesztőrészlet jelentősen csökkenni fog.

Patai Mihály a Bankszövetség elnöke azt is elmondta, hogy a költségek jelentős részét a bankok fogják viselni. A kalkulációk szerint a következő években több száz milliárd forintba fog kerülni a teher a bankok számára. Patai kiemelte, hogy az állam és az adósok csupán egy kisebb részben fogják viselni a költségeket.

A Bankszövetség és a kormány csütörtökön folytatják a megbeszéléseket a javaslatról.

Patai nyilatkozata után még mindig számos kérdés marad nyitva, ugyanis nem derül ki, hogy forintosítják-e a hiteleket, vagy rögzített árfolyamon történik majd a fizetés vagy sem.

Az OTP részvénye ma a leggyengébben teljesítő nagypapír a BÉT-en. 1,5 százalékos mínuszban jár az árfolyam, de a bejelentés után már jelentősen nem növelte a mínuszát a bank.

OTP napi grafikon

forrás: Investor.hu

A hvg.hu információi szerint a bankok szeretnék elérni, hogy az MNB kedvező áron adjon nekik devizát a devizatartalékból. Ez nem jelentene a Magyar Nemzeti Bank számára veszteséget, mert a jegybank 270 euró-forintos átlagárfolyamon építette fel a tartalékot. A bankok szerint jó lenne, ha ezen az áron, tehát a jelenlegi szintekhez képest 10 százalékos kedvezménnyel juthatnának hozzá az euróhoz. Ezt persze még frankra kellene váltani, de mindenképpen segítene a bankokon.

A bankok a sajtóértesülés szerint államilag támogatott forinthitelt is szeretnének, ami az otthonteremtési támogatási hitelekhez hasonlóan maximalizálnák, de attól mintegy 100 bázisponttal lehetne alacsonyabb a hitelek kamata. Ennek veszélye viszont az, hogy állampapírhozamokhoz van kötve a teljes kamat, így tartós hozamemelkedés esetén akár ez a kamat is megnövekedhet.

További érdekesség az is, hogy a kormány és a Bankszövetség a jelzáloggal fedezett szabadfelhasználású hitelekről is tárgyalt. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július végén még csak a lakáscélú hitelek körüli problémák megoldásáról beszélt.

Az OTP részvénye a zárás felé közeledve tovább növelte a mínuszát. Már 3 százalékot meghaladó esés látható az OTP esetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről