Megütötték a forintot

Vágólapra másolva!
Nagyot gyengül ma reggel óta a forint, az euróval szembeni árfolyam egészen a 299-es szint fölé ugrott, ezzel leradírozva a múlt hét csütörtök óta mutatott erősödését. A háttérben a vártnál jobb inflációs adat állhat, ugyanis ez megerősítheti a jegybankot a kamatcsökkentési sorozat folytatásában. Miután az ötven napos mozgóátlagnak számító 296 forintos szint környékéről határozott gyengülés bontakozott ki, a napokban a 300-as ellenállászóna támadása kezdődhet. Ha ezen is átlép a forint, úgy akár 310 forint feletti euró árfolyammal is szembesülhetünk.
Vágólapra másolva!

Megpattant a forint

Reggel óta nagyobb gyengülésbe kezdett a forint, az euróval szembeni árfolyam 1,5 forinttal egészen 299-ig szúrt fel. A háttérben a reggel megjelent vártnál jobb inflációs adatok állhatnak, ugyanis júliusban a fogyasztói árindex 1,8 százalékos volt az elemzői prognózisokban szereplő 2 százalékos érték helyett.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

A kedvező infláviós adat pedig azért lehetett rossz hatással a forintra, mivel ez erősítheti a további jegybanki kamatcsökkentéséket, és akár még a piac által már beárazott mértéket is meghaladhatja. A forint a mai gyengélkedésével már csaknem eltüntette a múlthét csütörtök óta összeszedett előnyét az euróval szemben.

A forint ráadásul az elmúlt időszakban elvált a többi közép-kelet-európai devizától, és teljesen más mozgást mutatott. Ebben szerepet játszhatott, hogy a kormány új devizahiteles mentőcsomagot készít, amiről még pontos információk nincsenek, a bizonytalanság pedig rossz hatással van a magyar fizetőeszköz árfolyamára is.

Forrás: investor.hu

A technikai kép

Múlt heti elemzésünkben azt valószínűsítettük, hogy elsőre nem fogja áttörni az ellenállási zónát a forint árfolyama az euróval szemben, egy korrekcióra számítottunk, mely akár 296 forintig is eltarthat. Ez be is következett és 296-nál az 50 napos mozgóátlag gátolta meg a forint további erősödését.

Technikai szempontból egyelőre azonban nincs jelentősebb változás, továbbra is - a kék emelkedő trendvonal és az ellenállási zóna által behatárolt - több hónapos emelkedő háromszögben mozoghat az EURHUF árfolyam, és lényeges elmozdulás a háromszögből való kitörés esetén lehetséges. Az ellenállási szintet ismét megtámadhatja az EURHUF, és ha ez bekövetkezik, akkor már ennek áttörése várható. A forint erősödésének folytatódása esetén fontos szint lehet az 50 napos mellett, a 200 napos mozgóátlag (293,82) és az emelkedő trendvonal (292,90), ami visszatarthatja az árfolyamot.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: investor.hu

A fentiek alapján a forint továbbra is az emelkedő háromszögben mozoghat, az erősödését a 293 környéke állíthatja meg. Gyengülés esetén pedig a 301 környékén található ellenállási zóna lehet a megálló. Jelenleg még mindig nagyobb esély van a felső ellenállási zóna áttörésének, mely esetben további forintgyengülés következhet be, akár a 310 feletti szintekig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről