Több mint 20 éve nem volt ilyen az amerikai olajpiacon

Vágólapra másolva!
1989 októbere óta nem látott szintre emelkedett az előző héten az USA-ban az olajkitermelés, az amerikai EIA adatai szerint több mint 7,6 millió hordónyi nyersolaj jött a felszínre. A készletek pedig ismét kezdenek az elmúlt öt év maximumához közeledni. Ez is közrejátszott némileg szerdán abban, hogy a délelőtti meglódulás után visszább esett az amerikai típusú WTI árfolyama.
Vágólapra másolva!

Újabb meglehetősen erős bizonyíték látott napvilágot az Amerikában zajló palaolaj forradalommal kapcsolatban. Az EIA adatai szerint 7,6 millió hordót meghaladó nagyságúra duzzadt a napi szintű a nyersolaj kitermelés az USA-ban az előző héten. Legutóbb ettől nagyobb teljesítményt csak 1989 októberében regisztráltak.

forrás: Investor.hu

A palaolaj forradalom révén olyan helyekről is gazdaságosan lehet az olajat a felszínre hozni, amit korábban nem tartottak lehetségesnek.

Mi a palaolaj?

A palaolaj (angolul: shale oil, vagy light tight) kitermelése költségesebb, mint a hagyományos olajfajtáké. A palaolajat azzal a technológiával termelik ki, amivel a palagázt. Mindkettő több mint két kilométerrel a felszín alatt, a betonkeménységű palába belekötve helyezkedik el, így azok nem termelhetők ki a hagyományos fúrási módszerrel.

A palát össze kell törni, az olaj esetében pedig sokkal nagyobb lyukakat kell ütni, mint a palagáznál, ahhoz, hogy azokon az olaj ki tudjon folyni. A lyukasztáshoz a palagázénál erősebb repesztési technológia szükséges. A palagázhoz hasonlóan palaolajból is jelentős készletek találhatók a föld alatt, viszont a kőzet repesztése után nagyon gyorsan csökken a kijövő mennyiség, a második évben tipikusan az elsőnek a felére. Ezért amíg egy hagyományos olajmezőt húsz évig lehet művelni, a palaolajnál folyamatosan fúrni és repeszteni kell, mert a két-három évvel korábban létesített kutak már szinte semmit nem termelnek.



A több mint 20 éves csúcsra futó kitermelés révén az amerikai készletek az előző héthez képest 2,986 millió hordóval nőttek, miközben az elemzők csak 750 ezer hordós növekedést vártak.

Az elmúlt öt év átlagához képest meglehetősen fel vannak töltve a készletek, de az átlaghoz viszonyítva az év első negyedében jobb volt a helyzet.

forrás: Investor.hu

A megugró készletadatnak is szerepe lehetett abban, hogy tegnap este némileg korrigálni kezdett az olaj, ami egyébként a szíriai konfliktus miatt komoly áremelkedést okozott.

WTI napi grafikon (dollár/hordó)

forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről