A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Több mint egy év után újra nőtt a magyar gazdaság

Külföldre vonul a magyar tej, tejgazdaság, tehenészet, tejtermelés
Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbihoz és az előző negyedévhez képest is nőtt a magyar gazdaság az idei második negyedévben. A félszázalékos növekedés egy több mint egy évig tartó lejtmenet végére tett pontot. Az egész év ettől még nem a lendületbe jövő magyar gazdaságról szól majd.
Vágólapra másolva!

Fél százalékkal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez minimálisan alulmúlja az elemzők többsége által várt 0,6 százalékos ütemet. A statisztikai hivatal adatai az első negyedévhez képest is bővülést, 0,1 százalékos expanziót mutatnak.

Éves alapon legutóbb 2011 utolsó negyedévében láthattunk pozitív számot, vagyis bő egy év zsugorodásnak a végére tett pontot a most megjelent szám.

Már az első negyedévben véget ért a recesszió Magyarországon, a mostani adat abból a szempontból érdekes, hogy a gödörből való erőteljes kikapaszkodásról beszélhetünk-e, vagy inkább kecmergésről. A mai adatok inkább a lassú növekedés forgatókönyvét látszanak erősíteni.

Az első negyedévben mért, 2012 utolsó negyedévéhez képesti 0,6 százalékos növekedés egyévnyi recessziónak vetett véget. Az éves alapon számolt mutató akkor még szerény, 0,4 százalékos visszaesést mutatott.

Forrás: Origo, KSH

A mezőgazdaság húz ki minket a gödörből

A részletes adatok pár hét múlva látnak napvilágot, de az egyes gazdasági szektorokból havonta érkező hírek alapján nem kérdés, hogy a mezőgazdaság húzza a magyar gazdaságot. Az agrárium jól teljesít, de nem is csoda, a tavalyi rossz terméseredmény után már csak egy átlagos év is látványos javulást jelent az ágazatban.

Az építőiparban nem a lakásépítések, inkább az állami építkezések jelentik a mentsvárat. Ezen két szektor pozitívan járulhatott hozzá a gazdaság teljesítményéhez. Az is éreztethette a hatását, hogy az emberek óvatosan, de elkezdtek vásárolni, köszönhetően a rezsicsökkentésnek és a stabilizálódó hiteltörlesztőknek.

Az iparban azonban zavaros a kép, az autóiparon kívül a többi alágazat gyengélkedik. A beruházások az elmúlt években folyamatosan estek, ennek aligha lett vége a második negyedévben.

A jövő szempontjából kicsit biztató, hogy a második félévben az európai kilátások javulnak, ez az exportszektoron keresztül kis lendületet adhat a magyar gazdaságnak. Azonban még így sem lesz túl acélos ez az év, a kormány 0,7 százalékos növekedési várakozása körül, kicsit az alatt szóródnak az elemzői jóslatok. A Reuters felmérése szerint átlagosan 0,4 százalékos növekedéssel számolnak az elemzők. A legoptimistább becslés 1 százalékos bővülés, a legpesszimistább 0,5 százalékos visszaesés 2013-ban.

"A piac némileg csalódott ezzel, de valójában az éves alapon 0,5 százalékos bővülés az öt egymás utáni csökkenő negyedév végét jelenti, és azt sugallja, hogy a kormány idei 0,7 százalékos célja még elérhető" - így látta a friss GDP adatokat Londonból Timothy Ash, a Standard Bank igazgatója.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásoknak nagyjából megfelel a 0,5 százalékos növekedési adat. A mezőgazdaság és az építőipar mellett kiemelte a turizmust is, amely szerinte impozáns mértékben tudott bővülni.

A nagy országokban combosabb a feltámadás

Mind a német, mind a francia gazdaságról kijött adatok kellemes meglepetéssel szolgáltak az elemzőknek. A francia gazdaság negyedéves alapon félszázalékos növekedést produkált, ezzel kikerült a recesszióból. A piac 0,2 százalékos bővülésben reménykedett.

GDP-adatok a régióban (szezonálisan kiigazított és a naptárhatástól szűrt adatok alapján) Forrás: Origo

A német gazdaság ennél is jobban teljesített. Európa legnagyobb gazdasága negyedéves alapon 0,7 százalékos növekedéssel büszkélkedhet.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint kedvezőek a német és francia adatok, ezért az év második felében az eurózóna javuló tendenciát mutathat, ez pedig a magyar gazdaság teljesítményére is pozitívan hathat. "A harmadik és negyedik negyedévben a jelenleginél izmosabb GDP növekedésre számítunk" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!