Még többet kell a görögökre költeni

Vágólapra másolva!
Egy újabb mentőcsomagra van szüksége Görögországnak, mivel az előző kettő nem bizonyult elégségesnek a német pénzügyminiszter szerint. Wolfgang Schauble nyilatkozata érthető módon felborzolta a kedélyeket, ami kifejezetten rosszkor jött a választásokra készülő német kormány számára. A választópolgárok vélhetően nem fogadnák túl pozitívan, ha egy újabb görög mentőcsomagot szeretnének kifizettetni velük.
Vágólapra másolva!

Újabb mentőcsomagra van szükség

Újra Görögország felé fordult a piacok figyelme, miután a német pénzügyminiszter kedden igencsak nyugtalanító szavakat fogalmazott meg a déli állammal kapcsolatban. Wolfgang Schauble szerint Görögországnak egy harmadik mentőcsomagra is szüksége van, mivel az előző kettő, 240 milliárd eurós segély nem bizonyult elégségesnek. Az újabb segély viszont jóval kisebb lehet a korábbiaknál - írja a Reuters.

Egy újabb mentőcsomag szükségességéről már korábban is pletykáltak, és éppen Schauble vetette fel néhány héttel ezelőtt, hogy a nemzetközi hitelezőknek meg kell vizsgálniuk egy újabb görög segélycsomag folyósításának lehetőségét, miután a jelenlegi program 2014 végén kifut. A pénzügyminiszter akkor még ezt csupán egy lehetőségnek tartotta, tegnap viszont már az elkerülhetetlen jelzőt használta ezzel kapcsolatban.

Ezen túl már a görög pénzügyminisztérium is jelezte, hogy a 2014-2016 közötti görög költségvetés a vártnál nagyobb hiányt mutathat, és egy esetleges újabb mentőcsomaggal ennek egyensúlyba hozására kellene fókuszálni. A név nélküli források szerint Görögország és hitelezői számos módját vizsgálják a következő évek, vártnál nagyobb deficitjének eltüntetésének.

A mostani hírektől függetlenül Joerg Asmussen, az EKB végrehajtó bizottságának a tagja szerdán Görögországba látogat, hogy megnézze, hogyan haladnak a görög reformok. Ezek sikere ugyanis elengedhetetlen a korábbi mentőcsomagok még hátralévő részleteinek átutalásának. Legutóbb júliusban kaptak 5,7 milliárd eurót a görögök, és további 1 milliárd euróra számíthatnak októberben a reformok alakulásától függően.

Az újabb mentőcsomagról pontosabb információkat az ősszel kaphatunk, amikor a Trojka (EU, IMF, EKB) vezetői Athénba érkeznek, hogy megvizsgálják, valóban szüksége van-e Görögországnak egy következő segélyre a 2015-2016-os költségvetési hiánycél teljesítéséhez.

Rosszkor jött Merkelék számára

A görög válság újabb kiújulása pedig különösen rosszkor jön Németország vezetőjének, Angela Merkel számára. Az eurózóna vezető tagállamában szeptemberben választásokat tartanak, és a választópolgárok vélhetően nem fogadnák túl pozitívan, ha egy újabb görög mentőcsomagot szeretnének kifizettetni velük. A németeknek ugyanis már amúgy is elegük van abból, hogy folyamatosan hozzájuk nyújtják be a számlát.

Emiatt a német kormány rendkívül óvatosan kezeli a kérdést, és próbálja nyugtatni a kedélyeket. Merkel folyamatosan hangoztatja, hogy szerinte nem szükséges egy harmadik mentőcsomag. Az elnökasszony úgy véli, hogy lépésről lépésre haladnak előre a görög válság megoldásában, és nem kérdés, hogy már nagy változásokon van túl a déli állam. A görög helyzetet legkorábban 2014 végén fogják újraértékelni, és ehhez a határidőhöz tartani szeretnék magukat.

A francia vezetők is hasonlóan vélekednek, és az ottani miniszterelnök szerint a görög mentőprogram megfelelően halad, nincs szükség újabb csomagra.

Az óvatos javulás a görög gazdaságban is tetten érhető, a második negyedévben már "csak" 4,6 százalékos volt a visszaesés éves alapon, míg az elemzők ennél nagyobb mértékű zsugorodásra számítottak.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről