A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Nagyobb lejtmenetbe kapcsoltak a főbb ázsiai indexek, miután a hétvégén az USA-ban nem tudtak megállapodni a felek a költségvetésről, ha pedig ma éjfélig ez nem történne meg akkor 17 év után először részlegesen leállna a szövetségi kormányzat. A japán jen ennek megfelelően nagy erősödésbe kezdett, amivel több mint egy hónapos csúcsára ért a dollárral szemben, ezzel egy időben pedig a tokiói tőzsde nagyobb csökkensébe fogott.Kínában viszont emelkedni tud a Shanghai Composite, pedig az HSBC végleges feldolgozóipari PMI értéke elmaradt a várttól, bár az előző havi értéket felülmúlta. Pénteken Amerikában is gyengültek a részvényindexek az adósságplafon és a költségvetés körüli bizonytalanságok hatására. Ez átragadhat az európai piacok mai teljesítményére is, ugyanis a határidős indexek 1 százalék körüli mínuszt jósolnak.
Vágólapra másolva!

Lefelé szánkázik Ázsia

Ázsiában rosszul kezdődik a hét, a vezető tőzsdék többsége nagyobb mínusszal indított, miután a költségvetési tárgyalások zsákutcába futottak az USA-ban, azt követően, hogy a hétvégén a döntéshozók az egészségügyi törvény miatt nagyobb vitába bonyolódtak. A kongresszusnak kedd előtt (vagyis ma éjfélig) el kell fogadnia a költségvetést, hogy elkerülje a szövetségi kormány a részleges leállását.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A japán jen elég nagy erősödést produkált, hiszen újból felerősödött a tartalékdeviza szerepe, ezzel pedig több mint 1 hónapos szintre erősödött és jelenleg a 98-as szint közelében ingadozik. Ezzel együtt a Nikkei is nagyobb mínuszba váltott, 1,5 százalék felett csökken.

USD/JPY árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Emellett az sem segít a börzéknek, hogy a japán ipari termelés augusztusban 0,7 százalékkal csökkent, nagyobb mértékben, mint ahogyan azt az elemzők prognosztizálták. A lassulást az exportban és a fogyasztásban történt csökkenésnek tulajdonították.

Kínában a Shanghai Composite közel fél százalékos emelkedésben van, pedig az HSBC végleges feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke 50,2 pontos lett, alulmúlva a várt 51,2 pontos értéket, bár az előző havi értéket felülmúlta a makroadat értéke. Hongkongban azonban már rosszabb a hangulat, a Hang Seng index lefelé veszi az irányt.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Az USA költségvetése bizonytalanítja a befektetőket

Már pénteken is az adósság plafon körüli huzavona fékezte le az amerikai tőzsdéket, és ismét mínuszban zártak az amerikai piacok, 0,2-0,5 százalékos eséseket hozva össze. Az elmúlt hét kereskedési nap során az S&P 500 hatszor a negatív tartományban zárt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul a hétvégén sem sikerült egyezségre jutniuk az amerikai törvényhozóknak a költségvetésről, így 17 év után először leállhat az amerikai kormányzat, ha hétfő éjfélig nem egyeznek meg a felek. A határidős indexeken látszanak is a bizonytalanságok, a londoni FTSE, vagy a német DAX például 1 százalék körüli mínuszban nyithat.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma fontosabb makroadat az USA-ból a Chicagói PMI, az eurózónából pedig a fogyasztói árindex alakulása lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!