Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadik napja estek hétfőn az amerikai tőzsdék, mivel a befektetőket egyre jobban nyugtalanítja az USA adósságplafon-problémája, valamint a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság. Ezen túl egy csalódást keltő adat is napvilágot látott az amerikai feldolgozóiparból, így a főbb részvényindexek kivétel nélkül mínuuszban zártak. A Nasdaq-ot pedig az Apple 5 százalékos ugrása sem tudta kirángatni a gödörből. Emiatt Ázsia főbb piacai is kisebb-nagyobb eladói nyomás alatt állnak, bár a mínuszok mindenhol 1 százalék alattiak.
Vágólapra másolva!

Ütik az Egis partnerét

Az amerikai tőzsdék esése után Ázsiában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek. A befektetőket amerikai társaikhoz hasonlóan itt is a tengerentúli adósságplafon egyre égetőbb problémája, és a Fed eszközvásárlási programjának bizonytalan jövője nyugtalanítja. Így a kínai Shanghai Composite 0,8 százalékot veszített már értékéből, amivel visszaadta tegnap megszerzett előnyét, amit még a kedvező feldolgozóipari adat után szerzett meg.

Japánban visszatértek a parkettre a befektetők, miután hétfőn szünnap miatt zárva volt a tőzsde. A Nikkei nem tudja kivonni magát a rosszabb hangulatból, és 0,3 százalékot esett. Kisebb esése annak köszönhető, hogy az Apple beszállítóinak részvényei jól teljesítenek, köszönhetően az új iPhone-ok nagy sikerének. Így a Murata Manufacturing 1 százalékot, a Japan Aviation Electronics Industry pedig 2,3 százalékot tudott erősödni.

A dél-koreai Kospit a magyar Egis ottani partnerének, a Celltrionnak a 6 százalékos zuhanása rántja lejjebb.

Forrás: Origo

Felvásárolnák a BlackBerry-t

Kissé borongósabb hangulatban zajlott hétfőn a kereskedés az amerikai piacokon, amit többek között az amerikai adósságplafon körüli, egyre jobban előtérbe kerülő bizonytalanság okozott. Az új költségvetési év október elsején kezdődik az USA-ban, így az érintetteknek addig kell megegyezniük az amerikai adósságot is érintő költségvetési kérdésekben. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

Ezen túl a Fed péncsapjának jövője körüli bizonytalanság is folyamatosan jelen van a piacokon. William Dudley, a New-York-i Fed elnöke mai beszédében megvédte a jegybank múlt szerdai döntését, és szerinte még szükség van a QE3 programra a gazdaság talpraállását fenyegető veszélyek miatt.

Továbbá a vártnál gyengébb makroadat látott napvilágot a feldolgozóiparból, mely szerint a szeptemberi előzetes beszerzési menedzserindex csak 52,8 ponton alakult az augusztusi 53,1 pont után, miközben az elemzők 54 pontot vártak. Ez még mindig a szektor bővüléséről árulkodik, ám nem olyan ütemben mint amire előzetesen számított a piac.

Ezek következtében a negatív tartományban mocorogtak a vezető amerikai részvényindexek, melyek zárásra is ott ragadtak. Az S&P 500 végül fél százalékot esett, amivel még pont a lélektani 1700 pontos szint fölött tudott maradni. A Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 0,3 százalékot veszített az értékéből.

Forrás: Origo

A Nasdaq-ot nem tudta kirángatni a mínuszokból az Apple 5 százalékos ugrása sem. A technológiai óriás részvényeit azután kezdték el tépni a befektetők, hogy a cég közölte, hogy egy hétvége alatt 9 millió darab iPhone-t adtak el, ami jóval több az előzetesen vártnál.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a legjobban a közműcégek részvényei mozogtak, míg a pénzügyi társaságok papírjai gyengébben muzsikáltak. Az utóbbiak közül a Citigroup 3,2 százalékot zuhant, miután a péntintézet a bennfentesek szerint legalább 10 százalékkal alacsonyabb árbevételt érhet el a harmadik negyedévben, mint az előzőben.

Forrás: Origo

További vállalati hír, hogy beadta a tőzsdére bevezetési kérelmet a Chrysler - közölte a Bloomberg. A kibocsátást a JP Morgan vezérli majd le. A Chrysler két nagytulajdonosa, a Fiat és az Autóipari Munkások Szakszervezete nem tudtak megegyezni a cég értékéről, így tőzsdére viszik a céget, ahol a Fiat tovább növelheti részesedését.

Ezen túl megérkezett a régen várt felvásárlási ajánlat a BlackBerry-re. A Fairfax Financial Holdings 9 dolláros ajánlatot tett a telefongyártó összes részvényére, ami összesen 4,7 milliárd dollára értékeli a céget. A hírekre a részvény 1,1 százalékot drágult.

55 ezer embert vesz fel az ünnepi szezon miatt a Wal-Mart, továbbá 35 ezer részmunkaidős dolgozóját áthelyezi teljes munkaidősre, és 35 ezer időszakos dolgozót részmunkaidős állásba helyez a cég - közölte az áruházlánc. A hírek után 0,8 százalékot erősödtek a papírok.

A Wells Fargo után a Citigroup is elbocsátásokat tervez a hitelezési üzletágban, 1000 lakáshitellel foglalkozó alkalmazottjától válik meg a bank, mivel az egyre magasabbra szökő kamatok miatt csökken hitelrefinanszírozás volumene.

Ma sem lesz üres a makronaptár, többek között az S&P Case-Shiller lakásárindex júliusi alakulását, valamint a szeptemberi fogyasztói bizalmi index értékét fogják közzétenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!