A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsOdette Giuffrida-Reka Pupp
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Felvásárolja a Microsoft a Nokiát!

Vágólapra másolva!
5,4 milliárd euróért (részvényenként 1,45 euró) vásárolja fel a Microsoft a finn Nokia mobil-üzletágát és az ehhez kapcsolódó szabadalmait, így hosszú idő óta tartó találgatások végére tettek pontot a technológiai cégek. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szintén a Microsofthoz csatlakozik majd az ügylet lezárását követően. A Nokia óriási mértékű, 47 százalékos plusszal nyitott a Helsinki kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A Microsofté a Nokia mobil üzletága

Tényleg megvásárolja a Microsoft a Nokia mobil-üzletágát, a technológiai cég ugyanis 5,4 milliárd eurót (7,2 milliárd dollárt) fog fizetni készpénzben a finn cég divíziójáért, ami részvényenként 1,45 eurót jelent, számoltak be az érintett felek. Az ügylet értelmében a Microsoft 3,8 milliárd eurót közvetlenül a mobil-üzletágért, míg további 1,65 milliárdot pedig a különféle szabadalmakért fog majd fizetni. A tranzakciót 2014 első negyedévében zárhatják le teljesen, amit még el kell fogadnia a részvényeseknek és a szabályozóknak is.

A Microsoft lehetővé teszi a Nokia számára, hogy akár azonnal lehívjon három részletben egy 1,5 milliárd euró értékű finanszírozási lehetőséget. Ha a Nokia ezt igénybe veszi, akkor ezt a tranzakció végleges lezárása során kell majd visszafizetnie.

Szintén fontos változás, hogy a Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop is a Microsofthoz csatlakozik majd, míg a finn cég vezérigazgatója ideiglenesen így Risto Siilasmaa, a jelenlegi elnök lesz. Megerősítették a szereplők továbbá azt is, hogy a felvásárlás értelmében a Nokia 32 ezer alkalmazottja kerül majd a Microsofthoz.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint alapvetően "win-win szituáció" jön létre a felvásárlással, hiszen így a redmondi cég is teljes körűen kihasználhatja a Windows operációs rendszerekben rejlő potenciált, legalábbis ami az okostelefonok piacára szánt verziót illeti. Risto Siilasmaa, a Nokiától pedig azt hangsúlyozta levelében, hogy az egység leválasztása a részvényesi érték maximalizálása érdekében történt, a cég pedig így már szinte teljesen a Nokia Solutions Networks, a Siemenstől korábban teljes egészében kivásárolt NSN fejlesztésére összpontosíthat.

Ahogyan arról már jó előre beszámoltunk, a Microsoft júniusban állításuk szerint már előrehaladott tárgyalásokat folytatott a finn céggel a lehetséges ügyletről, ám akkor azt is hozzátették, hogy a tárgyalások éppen elakadtak.

A Nokia egy 10 éves nem kizárólagos licencszerződés keretén belül adja át a Microsoftnak szabadalmi portfolióját a tranzakció lezárásával. De a megállapodás kölcsönös, ugyanis a Microsoft pedig HERE szolgáltatásának használati jogát adja a finn cégnek, amit az navigációjában használ. A megállapodás tartalmaz egy olyan opciót is, amellyel akár örökössé is kiterjeszthetik azt. De az ügylet keretén belül a Nokia átadja még a Microsoftnak például a Qualcomm-mal kötött hosszútávú szabadalmi licenc-megállapodását is, az okostelefon üzletág megvételével pedig hozzájut a Lumia márkához és készülékekhez is.

A fókusz ezzel a Nokia Solutions Networks-re helyeződik

A Nokia 2012-es évi teljes árbevételéből a készülékek közel 50 százalékért voltak felelősek, és bár az elmúlt időszakban a Lumia készülékek eladásai nem alakultak rosszul, a teljes készülékgyártási üzletág még mindig veszteséget termelt. Ezért már korábban is lehetett hallani, hogy az érték a Nokia Solutions Networks-ben (korábban Nokia Siemens Networks, NSN) van, amire bizonyítékot láthatunk az alábbi ábrából is.

Forrás: investor.hu

Az NSN részesedése az árbevételből is szépen növekszik, de az üzemi eredmény-hányad még nagyobb mértékű javulást mutat, köszönhetően az elmúlt években végrehajtott költségcsökkentéseknek. Habár igaz, hogy a készülékgyártás is fordulatot mutatott a tavalyi negyedik negyedévtől, az még mindig csak a nullszaldóhoz közelít.

Forrás: investor.hu

A Nokia árfolyama bődületes, 47 százalékos emelkedéssel reagált a hírekre, amivel 2012 tavasza óta nem látott magasságokba emelkedett a részvény ára.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: investor.hu

A nagy lendület azt nézve elgondolkoztató, hogy a Nokia eszközeinek értékét összeadva a bejelentés előtti piaci kapitalizációnak megfelelő összeget kaphatunk. Az értékítéletben mutatkozó eltérést viszont magyarázhatja, hogy a befektetők korábban még akkora értéket sem társítottak a mobil üzletágnak, mint amennyit a Microsoft hajlandó fizetni érte, ami az eddig rejtett szabadalmi portfólióval kapcsolatban is elmondható lehet. Másrészt azt sem szabad elfeledni, hogy a mobilrészleg eddig csak vitte a pénzt, vagyis annak eladásával egy profittermelő, letisztult portfólióval bíró vállalat jön majd létre, amit a befektetőknek is sokkal könnyebb lesz majd árazni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!