A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Mélybe húzta a budapesti tőzsdét a Mol és a Magyar Telekom párosa, ugyanis az olajcég közel 2,5 százalékos mínuszban zárt, míg a telekompapírok 1 százalék feletti csökkenéssel fejezték be a napot. Nem segített a Richter plusz két százalékos emelkedése sem a BUX-on, mivel az OTP is lefelé vette az irányt csütörtökön. A forint is nagyobbat gyengült a mai kereskedésben, újra 301 fölé érve az euróval szemben.Nyugat-Európában kissé javult a hangulat napközben, bár a vezető indexek vegyesen mozognak, azonban a 600 legnagyobb európai vállalat részvényeit tömörítő indexnek sikerült felkapaszkodnia a pozitív tartományba, ezzel ismét 2008 júniusi magasságokba ért.Amerikában csak kisebb elmozdulások láthatóak egyelőre, de ez még változhat a kereskedés végéig. Egyébként délután egész jó munkaerőpiaci adatok érkeztek, hiszen 2006 áprilisa óta nem látott alacsony szintre csökkent a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma.
Vágólapra másolva!

Pirosba öltözött ma a BUX

A negatív tartományban fejezte be a napot a hazai tőzsde, elsősorban a Mol gyengélkedése miatt. Ezzel a régióban csak az osztrák parkettet tudta megelőzni, ahol elsősorban a bankok gyengélkednek.

Forrás: Origo

A Mol azok után teljesített rosszul ma, hogy reggel kiderült egyetlen Magnolia kötvényt sem tudott venni a Csoporthoz tartozó cég, az Emona. Tegnap éppen a Mol részvényekre átváltható kötvényre adott vételi ajánlat miatt kapcsolt nagy menetelésbe az olajpapír, ma azonban vissza is ránották, és 2 százalék körüli mínusszal fejezte be a napot.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

Felforrósodott a levegő a Mol körül, ugyanis horvát sajtóértesülések szerint a magyar olajcég beperelheti a horvát államot, mivel az nem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát, holott már 2009-ben megállapodtak a felek a tranzakcióról. A hazai olajcég az ügy rendezése érdekében első lépésként még júliusban levelet küldött a horvát kormánynak. A Mol mintegy 2 milliárd kunát, azaz közel 80 milliárd forintot követel az elmulasztott ügylet miatt a horvát államon.

A júliusi levél egyébként érdekes módon egybeesik azzal, hogy a horvát ügyészség újraindította Hernádi Zsolt Mol-vezér elleni nyomozást. Nem kellett sokat várni az új fejleményekre ez ügyben sem, Hernádit ugyanis szeptember 25-ére beidézte a horvát bűnözésügyi hivatal a Jutarnji list nem hivatalos forrásai szerint.

A Magyar Telekom is nagyobb mélyrepülésbe váltott, mivel a Concorde elemzője szerint nem biztos, hogy fizet osztalékot az idei év eredményei után majd a cég. A Concorde szerint két lehetőség közül választhat a társaság azok után, hogy 34 milliárd forintot fizet ki az általa használt frekvenciasávok használati jogának meghosszabbítása érdekében.

Egyrészt nem fizet jövőre osztalékot, vagy fizet, de akkor csak 20-25 forintot. Utóbbi esetben viszont az osztalék szempontjából igen fontos nettó eladósodottsági ráta huzamosabb ideig is a menedzsment által meghatározott 40 százalékos maximum felett ragadhat.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Az OTP kisebb mínusszal korrigálta végül az elmúlt napokban mutatott szép teljesítményét, míg a Richternél pontosan ellentétes mutatványt láthattunk, hiszen a héten eddig nem brillírozott a gyógyszerpapír, ma azonban 2 százalékos pluszba lendült, ráadásul újra tekintélyesebb volt a forgalom is a papírban. Az Egis sem nagyon maradt el mögötte, ezzel pedig újra bőven 20 ezer forint fölött áll.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

Nagyobbat gyengült ma a forint egészen a 301,5-ös szintig gyengülve az euróval szemben. Nem segített, hogy tegnap a magyar jegybank bővítette Növekedési Hitelprogramját, amivel pénzt pumpálna a gazdaságba, ezzel viszont nőhet a nagyobb infláció veszélye is. Ráadásul Balog Ádám a jegybank alelnöke szerint a következő kamatdöntő ülésén újabb vágás jöhet, plusz még a régiós devizák is gyengülésnek indultak, vagyis minden összejátszott a mai gyengébb teljesítményhez.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Kicsit jobb a hangulat Európában

Európában a kezdeti gyengélkedésből némileg fel tudtak kapaszkodni a főbb indexek, bár túl nagy mozgásokról nem beszélhetünk. Korábban az eurózónából érkező gyengébb ipari termelési adatra romlott el kicsit a hangulat, de egész nap lagymatag a kereskedés.

Forrás: Origo

A EURO Stoxx 600 index a kereskedés végéhez közeledve újra a zöld tartományba lendült, így a mai korábbi bizonytalansága után még tovább emelkedhet az index, azok után, hogy már tegnap is 2008 júniusa óta nem látott szinteket ért el.

A EURO Stoxx 600 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Elképesztő erőt mutat a Nokia mitán a cég eladta mobil üzletágáta Microsoftnak, ugyanis a több mint 30 százalékos ugrása után tovább folytatja menetelését, és ma újabb 6 százalékot emelkedve már a 4,5 eurós ár felett jár a részvényárfolyam.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

A francia Vivendi több mint 2 százalékos pluszban tartózkodik, mivel tegnap piaczárás után közölte, hogy vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a média és a telekommunikációs divízióját két külön társaságban működtetné tovább.

A svájci Richemont, a világ legnagyobb ékszergyártója a vártnál picit gyengébb bevétel növekedési ütemről számolt be üzleti évének első 5 hónapjára vonatkozóan, a rosszabb kínai értékesítési adatok miatt. Ennek hatására a cég részvényárfolyama 3 százalék körüli csökkenésben van.

Eladják a Dell-t

Amerikában sem döntötték még el merre menjenek az indexek, csak minimális elmozdulások látszódnak, ami még változhat a kereskedés végéig.

Forrás: Origo

2006 áprilisa óta nem látott alacsony szintre csökkent a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, ami 292 ezerre csökkent, holott az elemzők 330 ezer főre számítottak. Vagyis ebből úgy tűnik tovább javul a munkaerőpiac az USA-ban.

Magyar idő szerint délután négy óra után a Dell részvényesei elfogadták Michael Dell felvásárlási ajánlatát, ezzel hivatalosan is lezárult a hónapok óta tartó felvásárlási csata. Az alapító háromszor is emelni kényszerült ajánlatán, mivel nagy felvásárlási csatába keveredett az ügyletet ellenző másik nagytulajdonossal, Carl Icahnnel és a Southeastern Asset Managementtel.

6 százalékos mínuszban jár a Lululemon árfolyama, mivel a cég alaposan visszavágta az idei profit várakozásait. A társaság ugyanakkor az elemzői konszenzusnál valamivel jobb eredményt ért el üzleti évének második negyedévében.

9 százalékkal ugrik a Pandora Media árfolyama, mivel a cég hivatalosan is bejelentette, hogy az új vezérigazgató a Microsoft korábbi egyik felsővezetője, Brian McAndrews lesz. Az új vezérigazgató Joe Kennedyt váltja majd, aki még márciusban jelentette be lemondási szándékát.

Egyenlő súlyozásra rontotta ajánlását a Netflix részvényére vonatkozóan a Morgan Stanley, aminek következtében ma 1 százalékos mínuszban jár a technológiai cég árfolyama.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!