Pesszimistábban látja a Raiffeisen jövőjét a JP Morgan

Vágólapra másolva!
A korábbi felülsúlyozásról semlegesre minősítette le a Raiffeisen részvényeire vonatkozó ajánlását a JP Morgan, mely az osztrák bankpapírra vonatkozó célárát is 31 euróra vágta vissza. A bankház szerint a tervezett magyar devizamentő-csomag további veszteségeket okozhat a Raiffeisennek, ezért is indokoltak a pesszimistább kilátások.
Vágólapra másolva!

Felülsúlyozásról a tartásnak megfelelő semlegesre módosította a Raiffeisen részvényeire vonatkozó ajánlását a JP Morgan elemzője. A szakértő ráadásul a papírok célárát is visszavágta, és már csak 31 eurós árfolyammal kalkulál az esetükben.

Forrás: Origo

A JP Morgan elemzője többek között a Raiffeisen gyenge tőkehelyzetével indokolja a pesszimistább kilátásokat, szerinte a bank 2 milliárd eurós tőkehiánnyal küzd, ezért tőkeemelésre lenne szüksége, hogy 2015-re el tudja érni a Tier 1-es tőkemegfelelési rátája a 10 százalékot. Ezen túl számos régióban övezik kockázatok a működését, Magyarországon a tervezett devizahiteles-mentőcsomag okozhat további veszteségeket a pénzintézetnek, míg Oroszországban a gazdaság lassulása okozhat problémákat.

Továbbá Lengyelországban a Raiffeisen még nem tud profitálni a Polbank felvásárlásából. A szakértő úgy véli, hogy a Raiffeisen osztalékkifizetési hányada, tehát az egy részvényre jutó osztalék és az egy részvényre jutó nyereség aránya 31 százalékról 15 százalékra csökkenhet.

A JP Morgan ezzel hasonlóan vélekedik a Raiffeisent követő elemzők többségével, mivel a szakértők legtöbbje (nagyjából 70 százalékuk) semleges ajánlást párosít az osztrák bank részvényeihez, és csupán 10 százalékuk tartja vételre érdemesnek a papírokat. Az elemzők viszont a mostani 26,25 eurónál alacsonyabb, 25,6 euró körüli Raiffeisen árfolyamra számítanak.

Forrás: Origo

Nem a JP Morgan az egyetlen piaci szereplő, mely a közelmúltban pesszimistán nyilatkozott a Raiffeisenről. Az IMF épp tegnap adott hangot véleményének, mely szerint az osztrák bankszektor eszközállománya tovább romolhat Közép-Kelet-Európában az ottani nem teljesítő hitelek folyamatos növekedése miatt. A valutaalap kimutatása szerint minden hatodik hitelnél 90 napon túli fizetési késedelembe estek a hitelfelfevők a régióban.

Ez az arány csak tovább romolhat, ami komoly problémákat okozhat a régió legnagyobb hitelezőjének számító Raiffeisennek, UniCreditnek és Erste Banknak. Az IMF szerint egyes országokban (például Magyarországon, Horvátországban és Romániában) a nemteljesítő hitelekre képzett céltartalék nem fogja fedezni az ezeken a hiteleken elszenvedett veszteségeket.

Az IMF rámutat, hogy a nagy osztrák bankoknak 326 milliárd eurós a hitelkitettsége a közép-kelet-európai régióban, ami a nemteljesítő hitelek növekedésén keresztül komoly kockázatot jelent a számukra. A régiónak viszont az okozhat gondokat, hogy az osztrák hatóságok szigorúbb tőkemegfelelési szabályokat írtak elő az osztrák pénzintézeteknek, ami a hitelezés visszaeséséhez vezethet a térségben.

A kedvezőtlen hírek ellenére a Raiffeisen részvényei csupán 0,2 százalékos mínuszban nyitottak. A papírok árfolyama már egy rövid távú emelkedő trendvonal alatt található, és ha a letörés tartósnak bizonyul, tovább szánkázhat lefelé a részvény. A lehetséges esést a 24,5 euró körül található támasz, majd az 50-napos mozgóátlag foghatja meg. Ha viszont sikerülne lendületbe jönnie a papírnak, akár 28 euróig is száguldhatna, ahol egy markáns ellenállás és a 200-napos mozgóátlag együttes erővel állíthatja meg az árfolyamot.

Raiffeisen árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről