Radikális átalakulásban a szolgáltatások – véli az EY

Vágólapra másolva!
Az EY friss tanulmánya rámutat, hogy a szolgáltatóközpontok piacán világszerte átalakulás zajlik, a szervezetek jobban globalizálódnak, mint valaha. Ha Magyarország jót akar magának, tartja az iramot. Ha nem kapcsolunk, súlyos veszélybe kerülhet a teljes iparág.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnevesebb könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatának iparági elemzése kitér arra, hogy soha még ilyen összetett igényekhez nem kellett alkalmazkodniuk a szektor cégeinek. Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója elmondta, országos szintű felmérést indítottak, hogy áttekintsék a szektor jelenlegi helyzetét. Az elemzésből kiderül, 2010 óta folyamatosan csökken a lényegében egy-egy funkciót teljesítő központok száma, ám az úgynevezett második generációs, többfunkciós üzleti központok jelenléte határozottan erősödik.

Az EY tanulmánya pontokban foglalja össze a legfontosabb teendőket a közép- és hosszútávú siker érdekében. Íme:

1. A kellő egységesítési és integrációs folyamatok sikeréhez, a felelősség és a költségvetés kérdéseiben minél kevesebb konfliktushoz határozott és erős vezetésre van szükség.

2. A vezetőség legyen felkészülve arra, hogy bővítse a szolgáltatások körét, rendezkedjen be magasabb hozzáadott értékű munkára. Ha a vállalat a különböző szolgáltatási területeket egy globális központba integrálja, megszűnnek a nemkívánt párhuzamosságok, és erősödhetnek az egyedi szakterületek.

3. Outsourcing: ne féljünk tőle. A szolgáltatóközpontoknak nem kell mindent házon belül megoldaniuk.

4. Legyen lényeges szempont, hogy egyetlen központi helyszínre fókuszál a vállalat, vagy több helyszínről szolgáltat. Ha az utóbbi variáció a nyerő, nem lesz fennakadás nyelvi és időzónabeli eltérések miatt. A túl sok helyszín azonban többletköltség, fenntartásuk gyengíti az egységesítési törekvéseket.

5. Végül megkerülhetetlen a mérés és az értékelés. A globalizálódó szervezetnek nagy segítség a visszajelzés a teljesítményről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!