A jótékonysági gasztroárverést gasztrobloggerek indították 2009-ben. Az évek során átalakult a gyakorlat: amióta vállalkozások is licitálhatnak, külön hirdetik a céges árverést, külön a licitet magánszemélyek számára. Klasszikus civil összefogás ez, amelyet még az indulás évében, karácsonykor, kiegészített a Sok kicsi nevű nyereményjáték. Ott már nemcsak bloggerek felajánlását tették aukcióra, hanem kisebb kulináris vállalkozások produktumait is. Amellett, hogy fennakadás nélkül megvalósult egy kétségbevonhatatlanul nemes cél, látványos eredmény volt a folytatás őszinte igénye is. Olyannyira, hogy duplázni kellett: most már évi két Segítsütin nyílik alkalmuk jótékonykodni az erre hajló vállalkozásoknak. A Segítsüti minden tavasszal és ősszel, emellett minden karácsonykor kiválaszt egy alapítványt, amely részesül az árverés teljes bevételéből. Ez 2013-ban a Magyar Rett Szindróma Alapítvány.
A módszer működik és rokonszenves: mint a Segítsüti honlapján olvashatjuk, „…kezdetektől fogva az akciók szervezésének leglényegesebb eleme az volt, hogy a támogatott civil szervezetek, egészségügyi intézmények segítése kizárólag tárgyadományok formájában vagy szolgáltatási összegek, térítési díjak átvállalásával történjen, amely beszerzésekről, vállalásokról a számlák, igazolások felkerülnek az oldalunkra. Az akciók keretében összegyűlt adományösszegek így teljeskörűen elszámolva , a nyilvánosság szeme előtt nyomon következően a jótékonysági célt támogatják.” 2010 őszén az immár évi három aukcióhoz kapcsolódó koordinációs feladatok ellátására létrehozták a SoSe Közhasznú Alapítványt, tavaly óta pedig halmozottan hátrányos helyzetű, de tehetséges, jó tanulmányi eredményű, együttműködő családokban élő gyermekeket segít azáltal, hogy támogatást nyújt életkörülményeik javításához. Az ösztöndíjprogramban jelenleg öt gyermek támogatása zajlik egy éven keresztül, az első év tapasztalatai alapján átgondolják a program bővítésének lehetőségeit. Ugyancsak tavaly ősztől egy éven át pedig az Igazgyöngy Alapítvány örökbefogadási akciója keretében 35 hátrányos helyzetű tanuló kiegészítő támogatását vállalták át egy évre.
Wichmann Anna – blogja a hedonism.hu – a kezdetektől részt vesz a Segítsütiben, idén is a vállalkozóknak meghirdetett licitre ajánlotta fel ínycsiklandó süteményeit. Tőle értesültünk az úgynevezett licitálói vigaszágról: végül azoknak a cégeknek is alkalmuk nyílik a jótékonykodásra, akik lemaradtak az eredeti darabról. „Mindig a blogger dönti el, felkínál-e további termékeket a második, harmadik, vagy akár hat-hét nem első licitálónak”, mondta el lapunknak. „Én annyit sütök, amennyire igény van. Így sikerült tavaly vigaszágon több százezer forintot szerezni az akciónak.”
Ma délutánig licitálhatnak vállalatok, vállalkozások, civil szervezetek a gasztroblogok már csak a szemet is gyönyörködtető tésztáira, megkomponált tortáira, mutatós szeleteire. Pillanatnyilag az egymillió forinthoz közelítenek az összesített felajánlások, de az állás akár fél nap alatt is képes számjegyeket ugrani.