Új vezető a tervhivatal élén

Vágólapra másolva!
A Matolcsy György által megálmodott tervhivatal élére új vezető került, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Pecze Tibor Csongort bízta meg a következő uniós költségvetési időszakban fontos szerepet betöltő intézmény irányításával.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Pecze Tibor Csongort nevezte ki a minisztérium háttérintézményének számító Tervezési Hivatal vezetőjének.

A tárca megemlíti közleményében, hogy át kell alakítani az uniós források tervezésének, lehívásának, a programok végrehajtásának egész rendszerét. Ebben a folyamatban fontos szerepe lesz a Tervezési Hivatalnak. A 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban az operatív programok végrehajtásáért felelős Irányító Hatóságok az egyes szakminisztériumokhoz kerülnek. " A Nemzetgazdasági Minisztérium így az összes forrás 60 százalékának tervezéséért és végrehajtásáért lesz felelős. Ennek keretében minden eddiginél több, mintegy 2000 milliárd jut a magyar kis- és közepes vállalkozásokhoz."

Pecze Tibor Csongor korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, illetve a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatalban is dolgozott.

A Tervezési Hivatalt még Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter álmodta meg, az intézmény 2011 végén alakult. Durván egymilliárd forintos költségvetéssel tervezték, elnöke Horkay Nándor lett. Matolcsy egy új államtitkárságot is létrehozott a tervhivatal megalakítása körül, a tervezéskoordinációs államtitkárságot. A koncepció az volt, hogy hosszú távú, 10-20 éves iparági elemzéseket, kitörési pontokat keresnek, de az uniós források felhasználásának folyamatához is hozzájárulnak. A Tervezési Hivatal honlapján az olvasható, hogy az intézmény részt vett többek között a második Széll Kálmán-terv kidolgozásában, a kínai-, koreai-, latin-amerikai-magyar stratégia megszületésében, az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció, a turizmusfejlesztési koncepció, iparstratégiák, a Wekerle-terv előkészítésében.

Matolcsy idén márciusban jegybankelnök lett, távozásával a tervhivatal egy kicsit kiürült. Az intézmény több dolgozója is követte Matolcsyt a Magyar Nemzeti Bankba. A tervezéskoordinációs államtitkár, Csizmadia Norbert is így tett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!