Az adóhatóság nem tévedhetetlen

Vágólapra másolva!
A cégek gyakran azt hiszik, hogy az adóhatóság tévedhetetlen, és az a bírság, amit kiszabnak, végülis helyes. Ezzel szemben több mint 90 százalékban mérsékelhető a büntetés - állítja a MAZARS adótanácsadó.
Vágólapra másolva!

Az esetek több mint 90 százalékában mérsékelhető vagy akár meg is úszható az adóbírság, de ehhez az kell, hogy az ellenőrzött cég fektessen energiát az adóhatósági ellenőrzés nyomon követésébe - állapította meg a MAZARS könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Nyári Zsolt, a MAZARS adómenedzsere azt mondta, arra nincs adat, hogy a 2012-ben megállapított 470 milliárd forintos adóhiány mekkora része nem volt megalapozott, de saját tapasztalataik alapján komoly eredményeket lehet elérni az adóbírság mérséklésére. Az adóvizsgálatok során első vagy másodfokon 80 százalékban sikerült módosítani a NAV első megállapításait, és további 13 százalékban a határozatot az eljárás úgynevezett észrevételi szakaszában, illetve a fellebbezés során sikerült megtámadni. Csupán az ügyek 7 százalékában nem sikerült mérsékelni az adóbírságot. Az esetek jelentős többsége, 83 százaléka áfához kapcsolódó vizsgálat volt.

„Tapasztalataink szerint a vállalkozások nagy része úgy gondolja, hogy az adóhatóság tévedhetetlen, így ha egy adóvizsgálat megállapításokat tartalmaz, azt azonnal el is fogadják. Ez nem jó hozzáállás, hiszen nyilvánvalóan mindenki tévedhet, így az adóhatóság is” – magyarázta Nyári Zsolt. Elmondta azt is, hogy az esetek 53 százalékában sikerült elérni, hogy a kifogásolt NAV-megállapítás ne szerepeljen a határozatban.

Nyári Zsolt szerint gyakori típushiba, hogy az adózók folyamatos visszajelzés helyett megvárják a vizsgálati időszakot lezáró határozatot és csak későn reagálnak a NAV észrevételeire. „Ez súlyos és drága hiba. Az észrevételi lehetőséget ugyanis minden esetben javasolt kihasználni, főleg hogy már az észrevételi fázisban van lehetőség arra, hogy méltányosságra való hivatkozással a megállapított bírság mérséklését kérjük” – mondta Nyári Zsolt. Ha ezt nem tesszük meg, akkor esélyes, hogy a határozatba már a maximális bírság kerül, és ez a későbbi jogorvoslati lépcsőfokon már nehezebben módosítható - tette hozzá.

A tanácsadó szerint érdemes már előre felkészülni, sőt akár bevállalni az önellenőrzést is. Ha egy cég ellenőrzi magát, és rájön, hogy rosszul számolt, önellenőrzési pótlékkal megúszhatja. Ha viszont ugyanezt a hibát a NAV tárja fel, akkor a bírság és a késedelmi pótlék jóval komolyan teher lehet. További tanács, hogy célszerű kijelölni konkrét személyt vagy személyeket, akik tartják a kapcsolatot az adóhatósággal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!