A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Nem egyeztek meg az amerikai döntéshozók a költségvetésről tegnap, így mától több állami szolgáltatás leáll az Egyesült Államokban. A New York-i tőzsdéken még a bejelentés előtt befejeződött a kereskedés, de a befektetők büdzsével kapcsolatos aggodalmai miatt jelentősebb mínuszban zártak.Ma Ázsiában viszont jobb a hangulat, a japán Nikkei fél százalék körüli emelkedésben van a jó makroadat miatt, és Szöul is emelkedni tud, míg Sydney-ben kisebb mínuszok uralkodnak. Sanghajban és Hongkongban nincs ma kereskedés.Az európai határidős indexek kisebb pluszokat mutatnak, vagyis túl nagy riadalom nem látszik a befektetőkön az amerikai fejlemények után. Ma érkeznek európai PMI adatok, amik még befolyásolhatják majd a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Nincs megegyezés, részlegesen leáll a szövetségi kormány

Nem tudtak megállapodni tegnap a politikusok az amerikai költségvetésről és az adósságplafonról, így éjféltől több szolgáltatás leállt az USA-ban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

800 ezer szövetségi kormányalkalmazott nem veszi fel ma a munkát, de több állami parkot és kormányzati szolgáltatást is szüneteltetnek. A BMO elemzői szerint 1 hónapos kormányzati leállás miatt 1 százalékponttal lehet kisebb az USA negyedik negyedéves évesített növekedése, de Obama szerint is komoly reálgazdasági hatásai lehetnek a leállásnak.

Hétfőn az amerikai indexek 0,4-0,8 százalékos esést szedtek össze, mert a befektetők aggódtak a kormányzati leállások miatt, a meghatározó indexek között a Dow Jones volt a leggyengébb. Az S&P 500 index pedig a tegnapi mínuszával már az elmúlt 8 kereskedési napból hetet zárt csökkenéssel.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az összes S&P 500 szektor a negatív tartományban zárt tegnap, a leggyengébben az alapvető fogyasztási javak gyártói teljesítettek 1 százalék feletti csökkenéssel, míg a közműcégek átlagosan 0,1 százalékos mínuszt hoztak össze.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Megegyezett a Wells Fargo és a Freddie Mac a nem megfelelően értékesített jelzálogpiaci kötvények ügyében, ennek értelmében 869 millió dollárnyi büntetést fizet a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező.

5 milliárd dollár körüli összeget kaphat a Johnson & Johnson a diagnosztikai eszközöket értékesítő cégért. Több kockázati tőkealap, köztük a KKR, a Blackstone, a Carlyle Group is a lehetséges vevők között van a Reuters szerint.

Az Activision Blizzard részvényesi jóváhagyásra vár, hogy visszavásárolhassa a Vivenditől az 8,17 milliárd dollár értékű részvénycsomagot.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Jó makroadatra emelkedik a tokiói parkett

Az ázsiai piacokon annak ellenére a vevők vannak többségben, hogy az amerikai költségvetésről nem sikerült megegyezni a feleknek, bár igaz, hogy mielőtt ez hivatalosság vált Japánban nagyobb volt az emelkedés mértéke. A kereskedés vége felé haladva fél százalék közeli a plusz mértéke.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az emelkedést segítette, hogy a nagy japán termelővállalatok bizalmi indexe (Tankan) 2007 óta nem látott magasságokba emelkedett. Emellett a japán miniszterelnök Shinzo Abe bejelentette, hogy a forgalmi adó mértékét 8 százalékra emelik jövő áprilistól, majd 10 százalékra 2015 októberétől, 1997 óta ez az első forgalmi adóemelés, amely egyébként eddig 5 százalék volt. Ezek mellett Abe egy újabb, 50 milliárd dolláros gazdaság élénkítő stimulust is bejelentett.

USD/JPY napi árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az ausztrál jegybank 2,5 százalékon hagyta az irányadó rátát, míg az ausztrál feldolgozó szektorindex két év után először bővült szeptemberben, 51,7 pontra emelkedve. Korábban 26 hónapig volt az index az 50 pontos érték alatt, ami szűkülést jelent.

Kínában a hivatalos szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex csalódást keltő lett, a várt 51,6 pont helyett csak 51,1 pontra rúgott az adat. Ugyanakkor némi javulás látható az előző havi 51,1 ponthoz képest, tegnap az HSBC által készített hasonló adat sikerült a várakozásokhoz képest gyengébbre. Ma Hongkongban és Sanghajban munkaszüneti nap miatt nincs kereskedés, ráadásul Sanghaj egész héten zárva tart ünnepek miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!