Idén már szüretelőgéppel jutottak hozzá a termés mintegy 50 százalékához, az elnök szavai szerint ettől 2013 lett az első olyan év, „…amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek”. Ráadásul a soproni szőlőtermés mintegy ötödével csökkent az idén, ekkora hányadot képviseltek azok a hobbiborászok, akik az alacsony felvásárlási árak miatt leálltak a termeléssel. Ennyivel kevesebb szőlőt takarítottak be idén, közölte Taschner István.
Hozzátette: ezzel párhuzamosan lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli soproni termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe, és ketten gazdálkodnak 30 hektárnál nagyobb szőlőn. Fél tucat körüli a húsz hektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek. Azon fajták közül, amelyekkel az utóbbi években kísérleteztek a gazdák, a shirah tűnik maradandónak, 5 hektáron termesztik, szemben a 40 hektáron termő pinot noirral, a 35 hektáron termő cabernet sauvignonnal, illetve a 4-5 hektárnyi cabernet franc-nal.