Soproni szüret: inkább munka, mint ünnep

Szőlő, bor, olcsó bor, kannás bor, Kiskőrös, fagykár, Kiskunság, István Borház, import, olasz bor
Vágólapra másolva!
A soproni borvidéken egyre inkább gépesítetté válik a szőlőfürtök betakarítása, és ez nemcsak a munka menetét, hanem a hangulatát is teljesen átalakítja, számolt be Taschner István, a hegyközség elnöke az MTI-nek.
Vágólapra másolva!
A gépesített szüretnek a hangulata is más Forrás: Massimo Fornaciari

Idén már szüretelőgéppel jutottak hozzá a termés mintegy 50 százalékához, az elnök szavai szerint ettől 2013 lett az első olyan év, „…amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek”. Ráadásul a soproni szőlőtermés mintegy ötödével csökkent az idén, ekkora hányadot képviseltek azok a hobbiborászok, akik az alacsony felvásárlási árak miatt leálltak a termeléssel. Ennyivel kevesebb szőlőt takarítottak be idén, közölte Taschner István.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli soproni termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe, és ketten gazdálkodnak 30 hektárnál nagyobb szőlőn. Fél tucat körüli a húsz hektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek. Azon fajták közül, amelyekkel az utóbbi években kísérleteztek a gazdák, a shirah tűnik maradandónak, 5 hektáron termesztik, szemben a 40 hektáron termő pinot noirral, a 35 hektáron termő cabernet sauvignonnal, illetve a 4-5 hektárnyi cabernet franc-nal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről