Vágólapra másolva!
Újra a japán Nikkei teljesít a legjobban az ázsiai részvényindexek közül a mai kereskedés során, melyet elsősorban a tovább gyengülő jen hajt új csúcsokra. Amerikában pénteken történelmi zárócsúcsot ütött az S&P 500, és a Dow Jones is soha nem látott szinten zárt. Európában kisebb emelkedés kezdődhet nyitáskor, és 0,1-0,2 százalékos pluszban indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Vegyes teljesítményeket lehet látni az ázsiai tőzsdéken, a legtöbb részvényindex kisebb pluszt szedett össze a kínai Shanghai Composite kivételével, mely 0,2 százalékot esett. A japán Nikkei viszont ismét lehagyta társait, és 1,5 százalékot ugrott, amiben a gyengülő jen is segítségére van.

A japán fizetőeszköz dollárral szembeni jegyzése már 101,8 körül mozog, mely féléves mélypontnak felel meg, az euróval szemben pedig négyéves mélypontra került a jen. Ennek az exportáló cégek befektetői örülhetnek, a Nikkei így új féléves csúcsot ütött, és 15600 pont fölött található az értéke.

A befektetők kockázatvállalási kedvét ezen túl az Iránnal kötött megállapodás is segíthette meghozni. Az egyezségre nagyot zuhant az olaj, és 2 százaléknál nagyobb mínusszal nyitott.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]
Nikkei értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Pénteken tovább folytatódott a menetelés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 0,5 százalékos emelkedés után lekűzdötte az 1800 pontos lélektani akadályt, és története során először zárt felette. A Dow Jones 0,3 százalékor erősödött, és 16 ezer pont fölött fejezte be a kereskedést, míg a Nasdaq 0,6 százalékot ugrott.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, az egészségügyi cégek papírja 1,2 százalékot meneteltek, míg a technológiai részvények 0,2 százalékot estek.

A technológiai papírok gyengélkedésének egyik oka az volt, hogy kifejezetten rossz napja volt az Intelnek, az árfolyama 5,4 százalékot zuhant, miután kiderült, a menedzsment még mindig költséges ígéretekkel igyekszik életben tartani az évek óta csak pislákoló reményeket a mobilpiacon.

Hétvégén jelentették be, hogy az Apple felvásárolta az izraeli PrimeSense társaságot, melyért 360 millió dollárt fizethetett az amerikai óriás. Az Apple nem kívánta kommentálni az ügyletet. Az izraeli cég elsősorban a Microsoft Kinect eszközébe gyártott szoftvereiről lehet ismert.

A mai makroadatok közül érdemes lesz majd figyelni a függőben lévő lakásértékesítések októberi alakulását, valamint a dallasi Fed index is napvilágot lát majd.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!