Minden második kft.-nek tőkét kell emelnie

Vágólapra másolva!
Összesen 490 milliárd forintot kellene a tulajoknak a cégeikbe pumpálni.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszázezer hazai kft.-t, vagyis nagyjából az összes rendben működő cég felét – érinti a jövő március 15-én életbe lépő új törzstőke-követelmény.

Az új szabályok szerint a kft.-knek 2016. március 15-ig 3 millió forintra kell emelniük a törzstőkéjüket, de ez már 2014. március 15. után is egyből esedékessé válik, ha a társasági okiratot módosítják.
Vagyis törzstőke-emelés nélkül nem tudják a cégjegyzéken a cégek átvezetni például az üzletrész-értékesítést, az ügyvezető-változást, a székhelyváltozást és a telephelyváltozást sem.

A 3 millió forint jegyzett tőkére emelés nélkül vélhetően vagy elutasítja a cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet, vagy a cég dönthet a betéti társasággá vagy közkereseti társasággá történő átalakulásáról, ám ez meglehetősen költséges és időigényes, könyvvizsgálót is igénylő eljárás.

A Céginfo.hu adatai szerint a jövő tavasztól élő szabálynak csak 170 ezer kft. felel meg, és csak a fővárosban 81 ezer céget érint a kötelező törzstőke-emelés.
A kft--k törzstőke-minimumát 2007. szeptember 1-jétől csökkentették 500 ezer forintra, azóta összesen 213 ezer kft. alakult 3 millió forint alatti, és mindössze 24 ezer 3 millió forintos vagy annál nagyobb tőkével.

A megemelt tőkekövetelmény összesen nagyjából 490 milliárd forinttal érinti a teljes magyar cégvilágot.

Azok a cégek, amelyek nem hajtják végre a kötelező törzstőke-emelést, vagy nem alakulnak át bt.-vé, kkt.-vé, törvényességi felügyeleti eljárásra, bírságra, vagy akár végleges törlésre számíthatnak.

A törzstőke emelése történhet a tagok pénzbeli hozzájárulásán kívül korábban eredménytartalékba helyezett eredmény terhére is, tehát a kft. a saját nyereségéből is emelheti a jegyzett tőkét, illetve lehetőség van a tagok részéről nem pénzbeli, apporttal történő tőkeemelésre is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!