Nincs olyan cég, amelynek ne dőlt volna be partnere

Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben minden magyar cég legalább egyszer szembesült azzal, hogy valamelyik partnere fizetésképtelenné vált. Az okozott bevételkiesés általában nem haladja meg a cég forgalmának 10 százalékát.

Az adósságspirálba jutott cégek megmentésével foglalkozó Reconcept ügyfelei körében végzett felmérésben a cégek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy üzletfeleik tizede vagy annál kevesebb dőlt be, a többiek viszont partnereik 10 és 30 százaléka közé tették ezt az arányt. Nem meglepő, hogy a válság kibontakozásának két évében, 2009–2010-ben rosszabb volt a helyzet: a vállalatok 15 százalékának kellett azt elszenvednie, hogy megrendelőik 30-60 százaléka nem tudta kiegyenlíteni számláit, míg a többségnek 10 százaléknál kevesebb fizetésképtelen vevővel volt dolga.

A rosszul járt üzleti partnerek száma arányosan nő a megkérdezett cégek kapcsolati hálójának nagyságával. A legtöbb bedőlt partnerrel a 700–1000 másik vállalkozással dolgozó, például teszteléssel vagy gépjárműjavítással foglalkozó cég találkozik.

A megkérdezettek nem optimisták, mindannyian továbbra is arra számítanak, hogy vásárlóik közül néhány fizetésképtelenné válik 2014-ben, a többség 10 százalék alá várja arányukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!