A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Ez aztán a tőzsdei kiütés!

Vágólapra másolva!
Számos dolog miatt emlékezetes maradhat az idei év a tőzsdézők számára, de a legjellegzetesebb események között feltétlenül érdemes kiemelni a jen idei hihetetlen mértékű mélyrepülését. A japán vezetés jengyengítő politikája következtében óriási értékvesztésen megy keresztül a fizetőeszköz, és a trendet meglovagolva akár szép summákat is lehetett keresni. 
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Az idei év is tartogatott izgalmas befektetői sztorikat, melyek miatt emlékezetesek maradnak a hátunk mögött hagyott hónapok. A pénzpumpával fűtött részvénypiaci rali, Csányi Sándor OTP részvény eladásai, vagy a Nokia feltámadása mind-mind olyan témák, amikre felkapta az ember a fejét.

Az idei évet végigkísérő jellegzetes történetek között kétségkívül érdemes megemlíteni a jen óriási mértékű gyengülését. Az egy éve hivatalba lépő új japán vezetés ugyanis egyértelmű célként tűzte ki az infláció felpörgetését és a japán deviza gyengítését, hogy azok segítségével beindítsák a gazdasági növekedést. Japán ugyanis évek óta deflációtól szenved, ami miatt a gazdasága csak vergődött az elmúlt években.

Ennek érdekében a Bank of Japan extra laza monetáris politikát kezdett folytatni, és a Fed-hez hasonló, gigantikus méretű eszközvásárlási programot indított áprilisban. Ennek keretében havonta 7,5 ezer milliárd jen (kb. 71 milliárd dollár) értékben vásárolnak különböző lejáratú japán állampapírokat. Ezzel a piacon eladott kötvények nagyjából 70 százaléka kerül a BoJ-hoz minden hónapban.

A laza monetáris politika következtében a jen valóságos mélyrepülésbe kezdett idén, és többéves mélypontokra került a főbb devizákkal szembeni árfolyama. A dollárral és az euróval szemben ötéves, a svájci frankkal szemben pedig több mint húszéves mélyponton mozog a jen.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul a jen a második leggyengébben teljesítő deviza volt az utóbbi 12 hónapban az ázsiai devizák között, nála csak az indonéz rúpia veszített többet értékéből idén. Ennek oka, hogy az indonéz rúpiát érintette az egyik legérzékenyebben az az óriási méretű tőkemenekítés, ami a nyáron ment végbe a feltörekvő piacokon, amikor a Fed megrebegtette a QE3 program visszafogását.

A jen a dán koronával és az euróval szemben gyengült a legnagyobb mértékben idén a fejlett piaci devizák közül, mivel értékének több mint 27,7 százalékát elveszítette velük szemben. A dollárral szemben közel 24 százalékot gyengült már idén a japán fizetőeszköz.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A jen mélyrepülésének pedig nem valószínű, hogy nemsokára vége szakad. A Bank of Japan ugyanis még jó darabig a jelenlegi laza (vagy még lazább) monetáris politikát fogja folytatni, mivel a japán vezetés célja a két százalékos inflációs cél elérése 2015-ig. Ettől még igencsak messze van a BoJ, mivel a legutóbbi inflációs adatok szerint 1,1 százalékos volt az áremelkedés üteme októberben éves alapon. Ugyanakkor az erőfeszítéseknek már látszanak az eredményei, mivel utoljára 2008 őszén volt ilyen magas az infláció.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Számos szakértő úgy véli, hogy nem fogja tudni teljesíteni a 2 százalékos célt a BoJ, és már egyes jegybankárok körében is hallani olyan véleményeket, hogy 2 százaléknál alacsonyabb lesz az átlagos áremelkedés üteme két év múlva. Emiatt a Bank of Japan arra kényszerülhet, hogy még jobban „begyújtsa a rakétákat”, és növelje eszközvásárlási programját. Ez pedig nem sok jóval kecsegtetne a jen számára.

Néhány szakember viszont veszélyesnek ítéli a BoJ jengyengítő politikáját. Soros György szerint a jen mélyrepülése és a rekordalacsony hozamok miatt külföldön kereshet befektetési lehetőségeket a japán tőke, ami miatt nagyobb tőkekiáramlás kezdődhet az országból. Emiatt tovább tovább zuhanhat a japán fizetőeszköz, ami végül egy ördögi körhöz vezethet.

A trendet meglovagolva már eddig szép "summát" kereshettek azok a befektetők, akik felismerték ezeket a folyamatokat. Aki viszont eddig lemaradt, vélhetően annak sem kell szomorkodnia, mivel számos jel a jen további gyengülése felé mutat, és valószínűleg a jövő év is tartogat majd kedvező beszállási pontokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!