A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Ádámcsutkás "nők" verik a nőket az olimpián, csak annyit kértek tőlük, hogy tegyenek fel szuszpenzort

Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia sok-sok botránya közül is kiemelkedik a női ökölvívásban az algériai Imane Khelif körül kialakult helyzet. Az észak-afrikai sportolóról ugyanis korábban megállapították, hogy férfi, így tavaly kizárták a világbajnokságról, érthetetlen okok miatt azonban Párizsban indulhatott az olimpián. Ráadásul ellene kell majd megmérkőznie Hámori Lucának, miután Khelif brutálisan megverte az olasz ellenfelét, aki egy perc után sírva adta fel a mérkőzést.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az ausztrál Marissa Williamson legyőzése után egy sokkal nehezebb feladat vár a női 66 kilósok között induló magyar bokszolóra, Hámori Lucára a párizsi olimpián. 

Az ellenfele ugyanis az az algériai Imane Khelif, akit tavaly kizártak a világbajnokságról, mert a biológiai útlevele alapján valójában férfi, magyarul: férfi.

Az olimpián azonban mégis indulhatott és már a legjobb nyolc között van a női mezőnyben, méghozzá botrányos körülmények között, hiszen nyolcaddöntős ellenfele az egy perc után sírva adta fel a küzdelmet.

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Fotó: Anadolu via AFP

Az afrikai bokszolóval kapcsolatban az említett mérkőzés után robbant ki botrány, miután olasz riválisa alig 40 másodperc után feladta ellene a találkozót, majd nem fogott vele kezet, és igazságtalannak nevezte a helyzetet. 

hámoriluca
Fotó: Hibrid Rezsim / Facebook

Hámori Luca: "Mindent megteszek a győzelemért"

Sportolónk a helyszíni újságíróknak elmondta, mit szól ahhoz, hogy ellenfele egy férfi lesz. Hámori Luca úgy fogalmazott: 

elindult a híresztelés, hogy ő fiú, két éve el is tiltották a világbajnokságon, amin nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. Ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.

olimpia,
A boxoló valójában férfi. Fotó: Instagram

 

A Magyar Ökölvívó Szövetség is megszólalt

Az Origo megírta azt is, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának Imane Heliffel kell összecsapnia. 

"Nagyon szomorú vagyok, amiért áll a bál, és egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető" - nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivő testületének tagja az ökölvívótorna helyszínén.

Ez vállalhatatlan és felháborító! A Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye,

és már készítik a kollégák a hivatalos levelet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé. Ebben hangot adunk ennek a felháborodásnak és kérjük, hogy a NOB vizsgálja felül a döntését, amivel egy olyan versenyzőt engedtek a NOB versenyrendszerébe, akit korábban világbajnokságon kitiltottak, mert XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során."

hámoriluca
Fotó: MOHD RASFAN / AFP

Berkó Lajos hozzátette, hogy a MÖSZ vizsgálja, van-e jogorvoslati lehetőség Helif szereplésével szemben.

Azt viszont kijelentette: Hámori Luca mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben, melyben már az érem lesz a tét.

Nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy Luca ne álljon ki a mérkőzésre. Öt perce beszéltem vele. Fel van dobva, nagyon jól érzi magát a ringben, és aki látta a mai és az ír lány elleni mérkőzését, az egyetérthet velem abban, hogy jó őt látni a ringben

- méltatta Berkó Lajos a kőszegiek versenyzőjét, aki a vasárnapi selejtezőben Grainne Walsh-t, majd a csütörtöki nyolcaddöntőben az ausztrál Marissa Williamsont győzte le simán.

Amennyiben a NOB engedi, hogy ilyen egyenlőtlenség alakuljon ki a nők között, akkor azt mi minden fórumon elítéljük, és ezt hangoztatni is fogjuk, de a versenyzőnket nem fosztjuk meg attól a lehetőségtől, hogy olimpiai éremért bokszoljon.

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Ez ellen a férfi ellen lép ringbe Hámori Luca. Fotó: Anadolu via AFP

Sok ismert ember őrjöng Hámori Luca férfi ellenfele miatt

Arról is beszámoltunk, hogy Carini és Khelif mérkőzése komoly felháborodást váltott ki a közösségi médiában, többek között a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling és Elon Musk, a Tesla és az X tulajdonosa is élesen bírálta az olimpia szervezőit. Rowling több posztban is megkérdőjelezte, és egyenesen őrültségnek nevezte, hogy az algériai bokszoló a biológiai nők között versenyezhet.

Egy fiatal női bokszolótól most mindent elloptak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi ringbe szálljon ellene. Szégyen! A sportolók "védelme" egy vicc, a párizsi olimpia pedig örökre beszennyezte magát a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság miatt

- fakadt ki az írónő a közösségi oldalán, majd így folytatta egy másik posztban:

"Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? Egy női bokszoló, aki életveszélyes sérüléseket szenved? Egy megölt női bokszoló? - írta a britek világhírű szerzője, aki egy videót is megosztott a küzdelemről, majd hozzátette: 

nézd meg ezt, aztán magyarázd el nekem, miért nincs bajod azzal, hogy egy férfi nyilvánosan megver egy nőt a szórakoztatásodra. Ez nem sport.

Többek között az amerikai úszó, Riley Gaines, a brit női teniszválogatott edzője, Judy Murray (a kétszeres olimpiai bajnok skót Andy Murray édesanyja) is nemtetszését fejezte ki. "Ezt soha nem lett volna szabad megengedni. A sportnak igazságosnak és biztonságosnak kell lennie a biológiai nők számára" írta a 64 éves teniszedző.

Az olasz miniszterelnök is kifakadt

Arról a Mandiner írt, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot kritizálta, miután Angela Carini olasz női bokszolót mindössze 46 másodperc alatt legyőzte egy magas tesztoszteronszintű riválisa. Az olasz kormányfő a videót az X–en tette közzé. 

„Óvatosnak kell lennünk, hogy a diszkrimináció elkerülése érdekében ne tegyünk megkülönböztetést” – jelentette ki Meloni. „Az, hogy Angela visszalépett, még szomorúbbá tesz” – folytatta. 

Itt nem voltak egyenlő feltételek

 – jelentette ki az olasz kormányfő.

kőszeg, hámori luca, szurkolók
Így szurkoltak a kőszegiek Hámori Lucának. Fotó: Kőszeg Város

Az ausztrál bokszvilágbajnok szerint ez az eset gusztustalan és beteg

Ebanie Bridges szerint a nők ellen bokszoló biológiai férfiak valószínűleg szadisták, és ha ő lépne ellenük szorítóba, simán „tökön rúgná” őket, vállalva, hogy ezért diszkvalifikálják. Az egykori IBF-világbajnok ausztrál légsúlyú bokszoló szerint

„Bruh… ezek a transzneműek, akik női ökölvívásban versenyeznek AZ OLIMPIÁN… a biológiai férfiként született transzneműek, gyomorforgatóan. Kib.szott gusztustalan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedi, hogy ezek a még mindig férfinak kinéző fiúk/lányok versenyezzenek a nők ellen. És ezek a biológiai férfiak, akik női ökölvívásban akarnak versenyezni, bizonyára szadisták vagy valami ilyesmi, mert minden férfi tudja, hogy mennyivel erősebbek a nőknél, és ezért is olyan rossz, ha egy férfi megüt egy nőt.. a biológiai különbség VALÓDI. Mi a f.sz történik? Őszintén szólva hihetetlen és beteg ez az egész.”

"Ádámcsutkás “nők” verik a nőket" 

Bohár Dániel, a Megafon riportere úgy kommentálta az esetet, hogy

Ádámcsutkás “nők” verik a nőket az olimpián. Megengedték nekik. Csak annyit kértek, tegyék fel a szuszpenzort. Nevethetünk. Csak nem vicces.

transznemű, olimpia
Fotó: Facebook/Bohár Dániel

Apáti Bence egy képpel írta le tökéletesen a jelenlegi helyzetet:

Apáti Bence / Facebook

Deák Dániel szerint ez a párizsi olimpia egy dologra biztos jó: hiába állít mást a baloldal, valójában egyáltalán nem túlzás, amit a magyar kormány mond a nyugati társadalmak válságáról. 

Fotó: Deák Dániel/Facebook

Szarvas Szilveszter videóban reagált az olimpiai őrületre: 

Déri Stefi pedig azt emelte ki, hogy hiába igazságtalan és veszélyes egy férfi indulása a női boksz mezőnyben, a NOB ennek ellenére sem akar változtatni a helyzeten:

Déri Stefi / Facebook

Petíció a Wokelimpia ellen, a nők védelmében

Az Alapjogokért Központ a Facebookon azt írta, hogy 

a francia megnyitóünnepség után megérkezett a párizsi olimpia újabb botránya: nyolcaddöntőbe jutott az algériai “bokszolónő”, aki valójában férfi. A wokelimpia tehát bátorítja: férfiak versenyezzenek női versenyszámokban. Ez már nem csak kulturális, de fizikai fenyegetés - ez ellen fel kell emelni szavunkat! A Wokebusters ezért arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a jelen petícióhoz, melyet eljuttatunk a wokelimpia szervezőihez is!

Magyar politikusok is felháborodtak

Az ügyet a miniszterelnök politikai igazgatója is kommentálta. Orbán Balázs szerint

Párizsi olimpia, 2024, színezett: az olasz Angela Carini 46 másodperc elteltével saját boxmeccse kezdetét követően könnyekben tör ki, miután egy biológiai férfivel kellett ringbe szállnia. Lassan tényleg a valóság a legdurvább álom…

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője szerint

azért az mégiscsak felháborító, hogy ezen az olimpián engedik, hogy egy magát nőnek mondó férfi verjen szét sportoló hölgyeket a ringben. Szégyen!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!