Vágólapra másolva!
Továbbra sem tud nagy növekedést produkálni a többek között Zara márkákat forgalmazó spanyol Inditex csoport, és nem csak az árbevétel, hanem az EPS növekedésével is gondok vannak. Bár a következő években ismét jelentős bővülés jöhet az elemzők szerint, a részvény jelenlegi árfolyama már jócskán tükrözi ezeket a várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Nem mondhatjuk, hogy rossz, de azért kifogástalannak közel sem nevezető gyorsjelentést tett közzé ma reggel a spanyol Inditex csoport. A többek között Zara, Pull&Bear vagy éppen Stradivarius márkákat gyártó és forgalmazó csoport ugyanis valamelyest elmaradt azoktól a számokból, amiket az elemzők vártak, nem csak a növekedést és terjeszkedést mérő árbevétel, hanem a részvényesek szempontjából fontos EPS tekintetében is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nézzünk a számok mögé!

Kezdjük az árbevétellel, nos, vitán felül áll, hogy a bevétel továbbra is nő, az elmúlt egy évben ugyanis már több mint 16,5 milliárd eurót hagytak ott a fogyasztók a különböző üzletekben. Ettől azonban még nem kell hasra esnünk, ha nem csak a bevétel nagyságát, hanem annak éves változását, tehát a növekedési ütemet is vizsgáljuk, akkor eléggé gyászos kép tárul elénk. Alig 3,5 százalékos volt a növekedés egy év alatt, ráadásul az elmúlt másfél évben folyamatosan húzta be a képzeletbeli féket az Inditex.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha a bevételek mellett a költségeket is figyelembe vesszük, akkor szintén nincs sok okunk a felhőtlen örömre. A működési (operatív) nyereség 1,8 százalékkal csökkent éves alapon, csakúgy, mint az amortizáció előtti üzemi nyereség (EBITDA).

Egyedül a bruttó margin esetében láthatunk némi pozitív fordulatot az elmúlt negyedévekhez képest, hiszen a gyártáshoz közvetlenül kapcsolódó költségek levonásával kapott bruttó fedezet több mint 64 százalékra nőtt ebben a negyedévben, amire korábban még sohasem volt példa. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az augusztus-október hónapokban már a magasabb profittartalmú őszi kollekciók kerülnek a boltokba, ám komolyabb leárazások és akciók ilyenkor még nem nyomják agyon az árbevételt (miközben a december-február időszakban már igen).

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ugyanakkor a részvényenkénti nyereség (EPS) csak minimális ütemben tudott növekedni, így alapvetően itt is az elmúlt negyedévekben látott „szinte zéró növekedés” trendje érvényesül. A négy negyedéves adatokat szemlélve ez világosan látszik is, nem tud már tovább emelkedni a jelenlegi 3,8 eurónál.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Növekedés? Szektortársak?

Ez eddig nagyjából rendben van, látható, hogy az Inditex növekedési üteme egyre lassul, ráadásul az EPS sem nagyon képes bővülni az utóbbi időkben. Ugyanakkor az elemzők optimisták a jövővel kapcsolatban, és nem csak a nyereség, hanem az EPS tekintetében is két számjegyű növekedést mutathat a vállalat.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Ha azonban rápillantunk a szektortársakra, akkor látható, hogy más ruházati cégektől is 11-15 százalékos éves átlagos EPS-növekedési ütemet várnak az elemzők, így az Inditex legjobb esetben is csak a középmezőnyben van. Sőt, ha a 12 havi előretekintő P/E rátát is „bekapcsoljuk a játékba”, akkor a spanyol cég esetében közel 25-szörös pénzt kell fizetni minden eurónyi jövőbeli nyereségért, ami a szektortársakhoz képest igen magas érték. Ahhoz, hogy egy hasonló P/E ráta indokolt legyen, ahhoz simán 20 százalék feletti EPS növekedés kellene. Szumma szummárum, eléggé túlértékeltnek tűnik a részvény.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul az elemzői konszenzus simán tévedhet, elképzelhető, hogy a növekedési ütem képtelen lesz visszatérni a 10 százalék körüli szintekre, ami igen kedvezőtlen lenne az Inditex számára. Persze a cég mindent megtesz a nagyobb növekedés érdekében, és egyre inkább az online ruhabiznisz felé fordulna, ás ennek keretében egyébként jövőre már Dél-Koreában és Mexikóban is elérhetővé tenne a szolgáltatást. Persze új üzletekkel is próbálja pörgetni a forgalmat az Inditex, többek között Kínában bővítene a cég.

Akárhogyan is nézzük azonban, az Inditex egyelőre nem a vállalat, ami vonzó befektetési célpont lenne, a növekedés egyelőre szinte minimális, és még ha nem is téved a következő évek becsléseivel az elemzői konszenzus, akkor is meglehetősen túlértékelt a részvény. A befektetők a mai hírekre nem is kapkodtak a részvény után, alig 0,2 százalékos pluszban jár a papír.

Az Inditex árfolyama (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről