A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Hatalmas felfordulás jöhet a japán piacokon

Vágólapra másolva!
Kormányzati nyomásra hamarosan elkezdheti leépíteni japán államkötvény-állományát a legnagyobb japán állami nyugdíjalap, mely inkább a részvénykitettségét kezdheti el növelni. Ha ez így lesz, az óriási lökést adhatna a japán részvényárfolyamoknak, mivel több ezer milliárd jennyi többletforrás érkezhet meg a részvénypiacokra.
Vágólapra másolva!

A japán állami nyugdíjalap (GPIF) vezetője a Reutersnek adott interjújában az alábbiakat mondta el:

  • Az alapnak közel 72 ezer milliárd jennyi japán államkötvény van a birtokában a szeptember végi adatok szerint. Ez a GPIF teljes, közel 124 ezer milliárd jen értékű portfóliójának 58 százalékát teszi ki.
  • A vezető közölte, ezt az arányt 52 százalékra kívánják csökkenteni a közeljövőben, és nem csupán a kötvények lejártának kivárásával.
  • Azonban, ha hirtelen elkezdenék piacra "önteni" az államkötvényeket, az akár összeomláshoz is vezethetne. Emiatt inkább nagyon óvatosan kezdenének megszabadulni ezektők az eszközöktől, elkerülendő a piaci pánikot.
  • Takahiro Mitani elnök kétli, hogy a Bank of Japan el tudja érni 2015-re a 2 százalékos inflációs célt. Ehelyett 0,1-1 százalék között maradhat az infláció a következő egy-két évben.

A kormány az utóbbi hetekben kezdte el sürgetni a nyugdíjalapot, hogy kezdje el óriási államkötvény-állományát a kockázatosabb részvényekkel helyettesíteni, hogy így támogassák a vezetés gazdaságélénkítésre tett erőfeszítéseit.

Az extra laza monetáris politika következtében a japán államkötvény-hozamok rekordmélységek közelébe süllyedtek, így az államkötvény már kevésbé vonzó lehetőség a befektetőknek. A kormány érvelése szerint most kiváló alkalom nyílt a japán államkötvények eladására az alap számára, mivel a Bank of Japan elegendő állampapírt vásárol, amivel stabilizálni tudja a hozamokat, így a GPIF sem okozna túlságosan nagy felfordulást a piacokon.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ha az óriási alap valóban elkezd átsúlyozni a részvények felé, az hatalmas lökést adhatna a japán részvényárfolyamoknak, mivel akár több ezer milliárd jen érkezhetne meg az értékpapírok piacára. Amikor szeptemberben felröppent a hír, hogy a GPIF elkezdhet bevásárolni a részvénypiacon, a részvények árfolyama átlagosan 2 százalékot ugrott.

Forrás: [GPIF.go.jp, Investor.hu]

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!