Csak önként mehetnek csődbe a családok

Vágólapra másolva!
Már elkészült egy százoldalas jogszabály a legújabb adósmentő intézményről. Kizárólag önkéntes alapon működne, és a csomag része a csődvédelmi felügyelő, akit közjegyző jelöl ki az adós mellé.
Vágólapra másolva!

Ősszel tárgyalhat a parlament az adósmentés legújabb módjáról, a családi magáncsődről, amelyet már évek óta szorgalmaz a KDNP –írja a Blikk.

A családi magáncsőd lényege, hogy az a bajba került hiteles, aki meghatározott időre aláveti magát egy szigorúbb gazdálkodásnak, és rendesen fizeti a törlesztőrészletet, a lakásában maradhat, majd tartozásának fennmaradó részét elengedi a bank. Így a pénzintézet is hozzájut követelésének jó részéhez, és az adós is tiszta lappal kezdhet újra. A lap információi szerint a családi magáncsőd kizárólag önkéntes alapon működne.

Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese a Blikknek elmondta, hogy egy százoldalas jogszabály készült az itthon eddig nem alkalmazott, de a hazai adóshelyzetre szabott intézményről. Bevezetésének végleges formája, így az, hogy mely kör vehetné igénybe, függ attól is, milyen megállapodásra jut a gazdasági miniszter és a bankszövetség a lakáscélú deviza-jelzáloghitelek kivezetéséről.

Az elképzelések szerint a családi magáncsődöt nem választhatná mindenki: az illetékes kormányhivatal bírálná el, hogy megfelel-e a feltételeknek az önkéntesen jelentkező. Ha igen, akkor egy közjegyző csődvédelmi felügyelőt jelöl ki az adós mellé, és indulhatnak az adósságrendezési tárgyalások a bank, az adós és a közvetítő szerepet játszó „csődbiztos" közt. Pálffy szerint a megszülető egyezségen később, „menet közben" is lehetne változtatni: gyorsítani a hiteltörlesztésen vagy épp könnyíteni a feltételeken. A csődvédelmi felügyelő feladata az, hogy az adóssal közösen átnézze, mit lehet pénzzé tenni, hol lehet a kiadásokon faragni, ésszerűsíteni. De arról szó nincs, hogy ott állna mellette a boltban, hogy a kezére csapjon, amikor a drágább gyümölcslevet veszi le a polcról, miként a gyereke zongoraóráinak felfüggesztésére se kényszerítheti – írja a Blikk.

A politikus a lapnak nem tagadta, hogy a családi magáncsőd a kereszténydemokraták szívügye, de azt mondja: nem választások előtti, közvetlen politikai haszonszerzés vezérli a pártot. Pénzügyi szakértők ugyanakkor szkeptikusak, hogy többmilliós adósságok kezelésére alkalmas lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről