Vágólapra másolva!
Óvatos pluszban kezdte a kereskedést a magyar részvényindex, melyet a Magyar Telekom kivételével eddig az összes főbb papír támogatni tud. Nagy mozgások egyelőre nincsenek a parketten, így a pluszok sem jelentősek. Európában szintén nem rágják le a körmüket a befektetők, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében, minimális pluszban tanyáznak. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtört a rossz széria Amerikában
Vágólapra másolva!

Kisebb pluszok a hazai piacon

Minimális erősödéssel kezdte a kereskedést a BUX, mely 0,2 százalékos pluszt szedett össze nyitás után.

A ma reggel közzétett makroadat nagyjából a vártnak megfelelően alakult, mely szerint augusztusban 9,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami hajszállal alacsonyabb a várt 10 százalékos értéknél.

Forrás: [Investor.hu]

A főbb papírok eddig nem mutatnak jelentősebb elmozdulást, a Magyar Telekom egyelőre stagnál, annak ellenére, hogy kedvezőtlen hírek láttak napvilágot a mobilcéggel kapcsolatban. Az Európai Bizottság ugyanis leállította a telefonadó elleni kötelezettség-szegési eljárást, amit még 2013 elején indított az EU hazánk ellen, mivel akkori véleménye szerint a 2012 júliusában bevezetett adó szembemegy az elektronikus hírközlő hálózatok és az elektronikus hírközlési szolgáltatások engedélyezéséről szóló irányelvvel. A Magyar Telekom az idei évre 25, míg jövőre 28 milliárd forintot fizethet ki e jogcímen.

Csütörtökön pedig arról számolhattunk be, hogy a kormány a tervei szerint jövőre mintegy 146 milliárd forintot szedhet be a frekvenciatartományok értékesítéséből. Ez a legpesszimistább becslések szerint is legalább 20 milliárd forintos terhet jelentene a különböző adóterhektől amúgy is sújtott Magyar Telekomnak.

A Mol egyelőre megpihen a tegnapi nagyobb emelkedése után, és 0,3 százalékos pluszban mocorog a Richterhez hasonlóan.

Az OTP szintén nem mutat nagyobb elmozdulást, és 0,2 százalékot erősödött, míg az Egis 0,1 százalékos pluszban forog.

Forrás: [Investor.hu]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába már 2 százalékot drágult, köszönhetően egy újabb megrendelésnek, melyről tegnap számolt be a vállalat. A járműgyártó öt darab csuklósbusz szállítására szerzett jogot a Tüke Busz Zrt. tenderének megnyerésével. Az árfolyam ezzel 2010 közepe óta nem látott magasságokba emelkedett.

A forint euróval szembeni árfolyama a 299,8-as szint környékén mocorog kora délelőtt, míg a dollár/forint jegyzése 222-nél, a svájci franké nem sokkal 244 fölött jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

Tőzsdére készül a világ legöregebb postája

Kisebb emelkedéssel indították a kereskedést a főbb európai részvényindexek az amerikai adósságproblémák, és a kiéleződő olasz belpolitikai feszültségek ellenére.

Forrás: [Investor.hu]

Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének politikusai úgy döntöttek, hogy lemondanak mandátumaikról, ha Berlusconit kizárják a parlamentből október elején. Ezzel felboroulhat a koalíciós kormány, ami komoly politikai válságot okozhat az országban, mely a megkezdett reformfolyamatokat is veszélyeztetné. Enrico Letta miniszterelnök, és Giorgio Napolitano elnök ma fog találkozni, hogy megoldást találjanak a kérdésre.

A ma reggel közzétett makroadatok szerint 0,5 százalékos volt a francia gazdaság növekedése negyedéves alapon a második negyedévben, ami megfelelt az előző olvasatnak. Ma még a német fogyasztói árindexet, és az eurózóna gazdasági bizalmi indexének szeptemberi alakulását fogják közzétenni. Ez utóbbi a várakozások szerint ötéves csúcsra ugorhatott.

Németország és az Egyesült Királyság elutasította az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az eurózónán kívül lévő bankok megsegítésére 50 milliárd eurós alap jöjjön létre.

Új-Fundland mellett hatalmas, az idei év legnagyobb olajtalálatáról számolt be a norvég Statoil. Az első becslésesek szerint 300-600 millió hordónyi olaj termelhető ki a területen. A hírre csak 0,2 százalékot drágultak eddig az olajtársaság részvényei.

Részvényenként 260-330 penny között adhatják el a világ legöregebb postájának, a Royal Mail részvényeit az elsődleges kibocsátás keretében. Ennek során 401-522 millió részvényt bocsáthat ki a társaság, ami nagyjából 3-3,5 milliárd fontos IPO-nak felel meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!