Vágólapra másolva!
Öt napos vesztő szériát törtek meg csütörtökön az amerikai tőzsdék, ahol a főbb részvényindexek múlt szerda után először újra pluszban fejezték be a kereskedést. Pedig a tegnapi makroadatok felemásan sikerültek, és az amerikai adósságplafon problémája is aggaszthatja a befektetőket. A kisebb nyugtalanság Ázsiában is tetten érhető, a főbb részvényindexek minimális pluszban mozognak, egyedül a japán Nikkei maradt le társaitól. Európában minimális erősödéssel kezdődhet a nap a határidős indexek alapján.Forrás: [123rf.com] 
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Nikkei

Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai piacok, a főbb részvényindexek legtöbbje minimális pluszt szedett össze. Azonban az ausztrál S&P/ASX 200-nak ez is elég volt, hogy új ötéves csúcsot üssön. A dél-koreai Kospi 0,3 százalékot, a hongkongi Hang Seng és a kínai Shanghai Composite pedig 0,1 százalékot tudott erősödni.

S&P/ASX értéke (pontban)

Forrás: [Investor.hu]

A befektetők figyelmét Ázsiában is az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások köthetik le, és vélhetően emiatt nem képesek nagyobb emelkedésre a tőzsdemutatók.

A japán Nikkei viszont lemaradt társaitól, amiben Taro Aso pénzügyminiszter nyilatkozata is szerepet játszik. Aso ugyanis közölte, nem gondolkoznak a társasági adó csökkentéséről, ami a tervezett fogyasztási adó gazdasági növekedést visszafogó hatását tudná ellensúlyozni.

A japán makroadatok a vártnak megfelelően alakultak, a fogyasztói árak növekedése 0,9 százalékos volt augusztusban éves alapon a júliusi 0,7 százalékos emelkedés után. EZ az utóbbi öt év legnagyobb áremelkedésének felelt meg. Ez arról árulkodik, hogy a laza monetáris politikának egyre jobban kezd beérni a gyümölcse, azonban még továbbra is nagy kérdés, hogy Japán el tudja-e érni a 2 százalékos inflációs célt két éven belül.

Forrás: [Investor.hu]

Megtört a rossz széria Amerikában

Öt napos vesztő szériát törtek meg csütörtökön az amerikai részvényindexek, melyek egy hét után voltak képesek újra erősödni. Az elmúlt napok esése után érett egy kisebb korrekció, melynek köszönhetően a Nasdaq végül 0,7 százalékot, a Dow Jones és az S&P 500 pedig 0,4 százalékot emelkedett. Az S&P 500 ezzel visszatért a lélektani 1700 pontos szinthez.

Forrás: [Investor.hu]

Felhőtlen jókedv azonban nem alakulhatott ki a piacon az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája miatt, amire október elsejéig kéne megoldást találniuk a politikusoknak. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor a pénzügyminiszter szerint már október 17-én elérheti az USA az adósságplafont, melynek következtében azután nem vonhatnak be több forrást, így rövid időn belül fizetési nehézségekbe ütközhetnek. Jack Lew szerint a kincstár meglévő forrásai csak nagyjából 30 milliárd dollárt tesznek ki, ami még az USA 60 milliárd dollárra becsült rövid távú kötelezettségeit sem fedezi.

A feszültségeket enyhíthette Jeff Sessions republikánus képviselő nyilatkozata, aki szerint az állam nem fog csődöt jelenteni, és biztos benne, hogy sikerül megállapodni.

Ezen túl a tegnapi makroadatok is felemásan sikerültek, a második negyedévben 2,5 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése a GDP-adat harmadik, végleges olvasata szerint. Ez hajszálnyival elmaradt a várt 2,6 százalékos bővüléstől. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma pedig az előző hetihez képest 5 ezer fővel, 305 ezer főre csökkent. Az elmúlt négy hetes átlag így 308 ezer főre esett, ami 2007 júniusa óta a legalacsonyabb értéknek számít, mely így a munkaerőpiac további javulásáról árulkodik.

A függőben lévő lakásértékesítések pedig 1,6 százalékkal estek vissza augusztusban az előző hónaphoz képest, ami a vártnál nagyobb mértékű csökkenés volt.

Az S&P 500 szektorai közül csupán a közműtársaságok részvényei nem voltak képesek erősödni, míg a távközlési cégek papírjai a többiekhez képest erősen teljesítettek.

Forrás: [Investor.hu]

A technológiai szektort részben a Facebook újabb remek teljesítménye segítette. A közösségi oldal részvényei folytatták elmúlt napokban megkezdett hegymenetüket, és 1,9 százalékos emelkedés után már az 50 dolláros szintet is átlépték, ami történelmi csúcsnak számít. Ebben segítségükre volt egy újabb kedvező elemzői vélemény is, a Jefferies 37 dollárról 60 dollárra emelte a Facebook célárát.

Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

6 százalékot ugrott piaczárás után a Nike árfolyama, miután a sportszergyártó EPS és árbevétel soron is pozitív meglepetést okozott. Főként az európai piac és a kínai erős a cég szerint, ráadásul javult a bruttó értékesítés is a negyedév során. Megrendelés állomány pedig a várt 7,7 százalék helyett 10 százalékot bővült.

Az Intel web alapú tévé projekten dolgozik a Bloomberg információi szerint, de a korábbi tervekkel szemben nem tudnak idén elindulni az üzlettel. A társaság partnereket keres, akik rendelkeznek filmekre és tévéműsorok vetítéséhez jogokkal. A részvények 1,2 százalékos mínuszban zártak.

800 millió dollárt költ a Braintree cég felvásárlására az eBay, amely online fizetési megoldásokkal foglalkozik. Az eBayhez tartozó PayPal pozícióját így erősítheti a társaság.

3 százalékot emelkedett tegnap a JC Penney árfolyama a hagyományos kereskedési idő alatt, mivel a cég szerint javulnak az értékesítési számok. A jó teljesítményt viszont piaczárás után teljesen letörölte a papír, hiszen 5 százalékos mínuszba fordult a részvény, mivel társaság 84 millió új részvény kibocsátását tervezi a héten rebesgetett forrásbevonás keretében. A jelenlegi 220,6 millió darabos részvényszám 300,6 millióra hízik fel. A CNBC szerint 9,35-9,75 dolláron találhatnak gazdára a papírok, így nagyjából 800 millió dollárnyi forráshoz juthat a kiskereskedelmi lánc.

Makroadatokból ma sem lesz hiány, délután a személyes jövedelmek és a személyes kiadások augusztusi alakulása, valamint a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi értéke fog napvilágot látni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!